Miért inkább wifi?

A Wifi (Wireless Fidelity) technológiára még néhány évvel ezelőtt is leginkább kiegészítő hozzáférési technológiaként tekintettek, mely a vezetékes hálózat mellett a csekély számú mobileszközzel (laptoppal) dolgozó, leginkább vendégfelhaszáló igényeit elégítette ki. Mára azonban professzionális, üzleti kritikus igényeket kielégítő, biztonságos megoldásról beszélünk, mely a „hagyományos” vezetékes Ethernet technológiát több szempontból már meg is haladja.

Gyorsaság

Nagyobb, akár 1 Gbps-ot meghaladó sávszélesség

Szabadság

Legyen online ott, ahol csak szeretne, a végpontok helyhez kötöttsége és a vezetékek korlátai nélkül

Biztonság

Egy jól implementált rendszerben végponttól végpontig biztonságos kommunikáció zajlik beazonosítható kliensek között és nyomon követhető forgalommal

Redundancia

Egy klienset több Wifi hozzáférési pont (AP) is kiszolgálhat, ilyen szintű rendelkezésre állás egy vezetékes hálózatnál nem lenne lehetséges

Lefedettség újabb és újabb helyeken

Csatlakozzon a hálózathoz ott is ahová nem mehet vezeték vagy nem éri meg (műemlék, nagy nyílt terek stb.)

Egyszerűbb üzemeltetés és karbantartás

Nem kell a kábelhálózatot folyamatosan karban tartani, a végpontokat bővíteni vagy áthelyezni, egy osztály költözése, vagy egy raktár / ügyféltér átrendezése sem lehet már probléma.

Lendítse fel üzletét

Tegye hatékonyabbá folyamatait a hozzáadott üzleti szolgáltatások segítségével: például lokalizáció és az arra épülő statisztikák (leltár, azonosítás, biztonság, vevőszerzés, marketing… stb.) Tapasztalatok szerint teljes TCO alapján ma már jobban megéri egy zöldmezős beruházásban Wifi technológiában gondolkodni, mint vezetékes hozzáférésben, hiszen nagyobb rugalmasságot ad, gyorsabb reagálást tesz lehetővé a folyton változó, üzlet által diktált kliens igények kielégítése érdekében.

Cisco Enterprise wifi megoldások

A Cisco vezető pozíciót képvisel a hozzáférési hálózatokban az eladások alapján, mind vezetékes mind vezeték nélküli szegmensben (Gartner 2015). Cisco több olyan technológiai újítást kínál, mely valódi előnyt biztosít akár adattovábbítási és energiahatékonyságról, akár biztonságról, akár hozzáadott értékről beszélünk.

Clean Air technológia

Az eszköz a 2.4 és 5 GHz-es tartományokat aktívan monitorozza és az esetleges zavaró tényezőket (pl. idegen access point-ok, mikrohullámú sütő) figyelembe véve automatikusan a legkevésbé szennyezett csatornákra áll át, így biztosítva a lehető leghatékonyabb adatátvitelt a kliensek és az Access Point között.

High Density lefedettség több, dinamikusan állítható rádió és lefedettségi cella segítségével

Az eszközök két rádiót tartalmaznak. Abban az esetben, ha egy eszközre csak 5 GHz-en kommunikáló kliensek csatlakoznak, a 2.4 GHz-es rádió helyett egy újabb 5 GHz-es rádiós interfész lép működésbe, majd a klienseket elosztja a két 5GHz-es rádiós interfészen, így növelhető az egy AP-ra csatlakozó kliensek számára elérhető maximális sávszélesség. Technológiai újdonságként lehetőség van arra, hogy a távolabb lévő kliensek másik rádióra csatlakoznak, mint a közelebb lévők, így mindkét rádióra csatlakozó kliensek a lehető legnagyobb sávszélességen tudja kiszolgálni az hozzáférési eszköz (a távolabbi kliensek miatt a cellaszegmentációnak köszönhetően nem lesz lekorlátozva a közeli eszközök elérhető sávszélessége)

A legújabb 802.11ac wave 2 MU-MIMO (MultiUser Multiple Input Multiple Output) technológia támogatása.

Amennyiben a csatlakozó kliensek is támogatják a funkciót, a különböző adatfolyamok egyszerre közlekednek a rádiós interfészek között, ezzel megtöbbszörözve a kommunikáció sávszélességét. A korábbi szabványt (802.11ac wave 1) támogató AP-k egy időben csak egy klienst tudtak ilyen módon kiszolgálni, azonban a wave2-ben már egyszerre több csatlakozó kliens számára is elérhető ez a funkció. A Cisco portfóliójában a költséghatékony eszközöktől a nagy performanciájú modellekig valamennyi kategóriában elérhető wave 2 technológiát támogató modell.

ClientLink technológia

Rádiófrekvenciás adatátvitelt optimalizáló eljárások összessége, visszaverődési, csillapítási paramétereket figyelembe véve az Access Point az adóantennákon az adatfolyamokat optimalizált fáziseltolással küldi ki úgy, hogy azok a lehető legoptimálisabban érkezzenek meg a vevő (kliens) felé. Optimalizálja a rádiófrekvenciás átvitelt, hogy a távolabb lévő kliensek jobb minőségben (gyorsabban, kisebb késleltetéssel és nagyobb áteresztőképességgel) tudjanak csatlakozni úgy, hogy kliens energiafelhasználását is csökkenti (tehát hosszabb üzemidőt biztosít a mobileszközöknek).

End-to-end vizibilitás és QoS funkcionalitások a biztonság, az optimális hálózati kihasználtság és a garantált felhasználói élmény érdekében

Akár kontrolleres architektúrákban, akár a Cisco Meraki eszközein látható, hogy az Wifin csatlakozó felhasználó milyen típusú eszközt használ, mikor csatlakozott, milyen alkalmazásokat és szolgáltatásokat ért el és mennyi adatot forgalmazott, valamint mindezt milyen késleltetéssel és sávszélességgel tette. Ezen információk alapján alkalmazás szinten adhatjuk meg, hogy az alkalmazások, sőt azok egyes funkciói milyen prioritással legyenek elérhetőek hálózatunkban az optimális felhasználói élményt és az üzleti folyamatok hatékonyságát szem előtt tartva. Például a Skype for Business alkalmazás dedikált hang- vagy videóhívásainak priorizálása.

Flexibilis vezérlési lehetőségek (Kontrollerek (virtuális / fizikai, HA), mobility express)

A Cisco többféle vezérlési megoldást kínál az igényeknek megfelelően. Nagyvállalatok számára georedundáns kialakítású fizikai kontroller, de akár költséghatékony, virtualizált platform is elérhető, mely szintén működhet redundáns párban. Kontroller nélküli költségoptimalizált megoldás kisebb méretű WLAN hálózatokhoz, melyek későbbi bővülésnél kontroller vezérelt megoldássá alakíthatóak.

mGig – multi gigabit – technológia a vezetékes hálózatban rejlő potenciál kihasználására

Az mGig segítségével egy hagyományos CAT5e kábelezésű hálózaton 2,5 vagy akár 5Gbps is csatlakoztathatóak az ultra gyors 802.11ac Wifi AP-k.

Cisco CMX – értéknövelt lokalizáció alapú szolgáltatások

A Cisco Wifi infrastruktúra segítségével akár 1 méteren belüli kliens lokalizáció is lehetséges. A Cisco CMX rendszerének széleskörű integrációs lehetőségeire alapozva értéknövelt értékesítési- és marketing analitikai megoldások alakíthatóak ki. Tudja meg, hányan, mikor, hol és milyen úton járják be az üzletét, mennyi időt töltenek a vásárlással és hány visszatérő vendége van hetente. Kövesse nyomon valós időben, hogy vendégei, dolgozói vagy berendezései merre található a vállalat telephelyén.

BYOD igények kiszolgálása a Cisco ISE megoldásának integrációjával

A Cisco egyedülálló ISE megoldása nagyszerűen egészíti ki a Cisco Enterprise Wifi megoldásait, sőt, gondolva a vezeték nélküli hálózatokra a Cisco külön ISE megoldáscsomaggal is rendelkezik. Mit ad vezetéknélküli infrastruktúránkhoz az ISE?

  1. Magas szintű authentikációs (dot1x és certifikáció alapú authentikáció megoldások)
  2. Sokrétű vendégauthentikációs lehetőségek
  3. Vendégfelhasználók csatlakozása, önregisztráció vagy szponzor segítségével történő regisztráció által (akár jóváhagyói jogkörrel is)
Miért az S&T implementálja a wifi hálózatomat?

Az eszközök önmagukban nem garantálják a kívánt alkalmazásnak megfelelő lefedettséget. Sokszor a megfelelő eszköz kiválasztása is gondos, szakértők által végzett felmérés után lehetséges, illetve az eszközök elhelyezése és beállításai egyaránt kritikusak a kívánt cél eléréséhez. Az S&T, a piac sok szereplőjével ellentétben dedikált szakmai gárdával rendelkezik a Wifi technológiát illetően. Számos felméréssel és tervezéssel töltött óra, valamint sikeres projekt áll szakembereink mögött, mely szavatolja, hogy ha professzionális, üzleti célú Wifi hálózat kiépítése a cél, akkor az S&T-ben maximálisan megbízhat. Akár felmérésről, tervezésről, implementációról, vagy üzemeltetésről van szó, Wifi technológiában az S&T Consulting Hungary kockázatmentes választás.

Ügyfeleink mondták

”A mobilitásra alapozó technológiaváltás mellett a változó ügyféligények, valamint a versenyképességünk növelése érdekében döntöttünk a wifi hálózat megújítása mellett. Az új, Cisco technológiára épülő wifi hálózat kiépítése és indulása is az S&T szakembereivel együttműködve, zökkenőmentesen zajlott a K&H Bank teljes hazai hálózatában. ”

– Szemmelveisz András, K&H, Hardver és telekommunikációs szakterület szenior vezető

” A Cisco Meraki eszközök felhasználásával – 3 sétahajónk fedélzetén és a belvárosi kikötőnkben – kiépített vendég-wifi hálózatunkat naponta több száz utasunk használja megelégedéssel. Célunk egy megbízható, egyszerűen kezelhető, rugalmas és felhasználóbarát rendszer felállítása volt, amely amellett, hogy kényelmes internet elérés biztosít utasainknak, számunkra is értékes marketing adatokat szolgáltat. Az S&T által telepített Cisco Meraki készülékek tökéletesen beváltották az elképzeléseinket. “

– Hudacsek Miklós, Legenda Kft, Ügyvezető igazgató

Webinar

Professzionális vállalati wifi megoldások a Ciscotól: gyorsaság, szabadság, biztonság

Mára a wifi technológia professzionális és biztonságos hozzáférési megoldássá fejlődött, amely a „hagyományos” vezetékes infrastruktúra nyújtotta lehetőségeket több szempontból meg is haladja. A Cisco több olyan technológiai újítást kínál, mely valódi előnyt biztosít akár adattovábbítási- és energiahatékonyságról, akár biztonságról vagy hozzáadott üzleti értékről beszélünk.

Webinárunk első felében röviden áttekintjük a Cisco nemrégiben kibővült Wifi portfólióját, majd beszélünk azokról a technológiai újításokról, aminek köszönhetően a Cisco a Wifi technológia vezető szállítója. Hogyan álljunk neki egy Wifi hálózat megvalósításához? Miért fontos a megfelelő felmérés? Előadásunkból ez is kiderül.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top