S&T NAV-On Line

Megoldás a NAV Online Számla adatszolgáltatás SAP rendszerből történő teljesítéséhez.

2018. július 1-jétől hatályba lépett az új online számla adatszolgáltatás. Amennyiben SAP rendszerből állítja ki a számláit, és még nem találta meg a legmegfelelőbb módot arra, hogyan felel meg ezeknek az újabb törvényi változásoknak, van egy megoldásunk: S&T NAV-On Line.

A kép forrása: nav.gov.hu/nav/onlineszamla/kerdesekesvalaszok

Belföldi összesítő jelentés, online pénztárgép, adatexport, EKAER és most az online számla adatszolgáltatás.

Az adóhatóság gazdaságfehérítő akciója látszólag egy véget nem érő folyamatot indított el. Több mint fél éve, hogy megjelentek a hírek a NAV legújabb csodafegyveréről, az online számláról, azonban a programozáshoz szükséges technikai specifikációkat és műszaki leírásokat csak január 17-én hozták nyilvánosságra. A határidő viszont közeleg.

A lényegi munka tehát csak most kezdődött. Az informatikai cégek fejlesztői őrült tempóban írják a programsorokat, az adatszolgáltatásban érintett vállalkozások, adózók pedig a lehető legkülönfélébb forrásból igyekeznek tájékozódni a számukra legalkalmasabb megoldásról. Az S&T munkatársai a rendelet megjelenése óta azon dolgoznak, hogy egy olyan SAP rendszerbe illeszthető megoldással álljanak elő, amely a törvényi megfelelés mellett a lehető legkisebb ráfordítással, határidőre implementálható és testreszabható. Így született meg az S&T NAV-On Line.

A Szabályozás főbb részletei

A szabályozás kimondja, hogy számlázási funkcióval rendelkező program által kiállított számláról és számlával egy tekintet alá eső okiratról adatot kell szolgáltatni a NAV felé az alábbiak együttes teljesülése esetén:

 • 2018. július 1-én vagy az után került kiállításra,
 • a számlafogadó belföldön nyilvántartásba vett adózó,
 • a számla legalább 100 000 Ft áthárított adót tartalmaz.

Számlázási funkcióval rendelkező program használatakor az adatszolgáltatásnak:

 • legalább az Áfa törvényben meghatározott kötelező tartalommal,
 • meghatározott sémában,
 • automatikusan, emberi beavatkozás nélkül,
 • a számla kiállításakor azonnal kell megtörténnie.

A kézi számlázást alkalmazó adózókat is érinti a változás, nekik ugyanis az adatszolgáltatást egy erre a célra kialakított webes felületen kell megtenniük a törvényben meghatározottak szerint. Ezek a szabályozás jelenleg ismert legfontosabb részletei, azonban a hatálybalépésig még bármikor változhatnak, mely kockázattal mindenképpen számolni kell. További iránymutatás az adatszolgáltatással kapcsolatban a  https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/ érhető el.

Mi is az S&T NAV-On Line?

Az előző pontban felsoroltak alapján azonosítható, hogy melyek a programmal szemben támasztott főbb követelmények. A fejlesztés során azonban számos további szempontot is szem előtt kell tartani.

 • Az SAP ERP rendszerben az adatok több modulból érkezhetnek.
 • Számlázási funkciókra számos ügyfélspecifikus megoldás létezik.
 • A rendszerben megtalálható standard mezők használata ügyfelenként eltérhet.

Tehát egy olyan megoldást választottunk, ami megfelel a törvényi előírásoknak, rugalmasan és könnyen adaptálható a helyi sajátosságokhoz, szem előtt tartva a 2018.július 1-jei határidőt.

Megvalósítás

A S&T NAV-On Line az SD, IS-U, RE-FX és MM/ERS (Self billing) modulok számlázási funkcióival kibocsátott számlák adataiból a meghatározott XSD struktúrának megfelelő XML fájlt állít elő. A program az ügyfélspecifikus mező levezetési logikák alkalmazására is lehetőséget biztosít. Az XML fájlok egy úgynevezett adatkapcsolati modulon keresztül kerülnek a NAV felé továbbításra

A számlák adatainak elküldését és annak eredményét a rendszer naplózza. A monitoring felület lehetőséget biztosít a számla státuszlekérdezés eredményére vonatkozó információ megjelenítésére, a hibás adatszolgáltatások kiszűrésére. Az S&T NAV-On Line használatával tehát a teljes folyamat nyomonkövethető az elejétől a végéig. Mivel számos esetben az SAP-t használó adózó számláit/számláinak egy részét egy harmadik megbízott fél állítja ki, így a program fejlesztése során ezt is figyelembe vettük. Tehát ha az ügyfél 3rd party által kiállított számlák XML-einek továbbítását az SAP rendszeréből kívánja a NAV felé teljesíteni, úgy a program erre is lehetőséget biztosít.

A programban – a törvény későbbi változására felkészülve – számos paraméterezési lehetőséget biztosítunk:

 • adatszolgáltatás értékhatára
 • adatküldés maximális ideje
 • csomagok maximális mérete
 • adatszolgáltatásban használt technikai felhasználók
 • státuszváltozás esetén értesítendő felhasználók köre

A rendelet tervezet egy fontos eleme, hogy kimondja a számla elkészültekor azonnal kell adatot szolgáltatni. Fontos volt tehát meghatározni azt is, hogy ez az esemény az SAP-t használók esetében milyen művelet végrehajtásával azonosítható. Mivel többféle műveletet azonosítottunk (könyvelés, számla kinyomtatása), így megoldásunk lehetőséget biztosít arra, hogy számlafajták szerint eltérő kezelési mód kerüljön beállításra.

Ütemezés

A pár hónap múlva esedékes hatálybalépés miatt – ha addig a törvényi szabályozás nem változik – fontos a megfelelő ütemezés. Míg a telepítésre és testreszabásra egy-egy hónapot, addig a tesztelésre hosszabb időt hagytunk. Ezt azért is látjuk szükségesnek, mert ez esetben sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy az előállított állományok adattartalma megfelelő legyen.

Rendszerkövetelmények

Az SAP ERP rendszerét is folyamatosan fejlesztik, évről évre újabb frissítéseket, újabb verziókat adnak ki. Ennek következményeként a rendszerek verzió, bázis- és SP szintje ügyfelenként eltérő lehet. Ezen sokszínűséget az alábbi minimális követelmény meghatározásával építettük be a keretrendszerbe.

 • Minimum SAP R/3 Enterprise 4.70 verzió
 • 6.40 Kernel (SHA-512 titkosításhoz)
 • SSL szolgáltatás aktiválása
 • Transzport csomag bejátszása

Ezen kívül – ki akarná, hogy illetéktelenek férjenek hozzá az adataikhoz – az ügyfél SAP rendszere és a NAV között a https protokollhoz tűzfal beállítása szükséges.

Díjszabás

A S&T árazási stratégiája a hosszú távú céljaival van összhangban. Azaz olyan konstrukcióban kínálja megoldását, hogy az a használt számlázó modulok számával összhangban legyen és megoldást nyújtson az esetleges jövőbeni online számlára vonatkozó törvényi változások kezelésére is

Így a termék díja alapvetően három tételből áll össze:

 1. Rendszer egyszeri díja – mely a termék telepítésének költsége
 2. Testreszabás modulonkénti díja – mely a használt számlázó modulok száma alapján meghatározott összeg
 3. Éves szoftverkövetés díja – mely az esetleges törvényi változások követését, adatváltozások miatti átvezetést hivatott fedezni

A jogszabályi megfeleléshez nem csak az SAP ERP rendszert használó, hanem minden, a törvény hatálya alá eső vállalkozásnak, adózónak a lehető legrövidebb időn belül döntést kell hoznia. Választani kell milyen módon fog ennek a kötelezettségeinek eleget tenni. Fejleszti saját rendszerét, átvált egy másik számlázóprogramra vagy esetleg áttér a kézi számlázásra. A lehetőségek végesek. Az S&T NAV-On Line egy kész megoldást nyújt ügyfelei számára. Ha pedig még nem rendelkezik SAP rendszerrel úgy azt is tudunk biztosítani.

Személyes adatok

Szeretné ön is ha levennénk a terhet a válláról a nav online számla adatszolgáltatással kapcsolatban?
Töltse ki adatlapunkat, és kollegánk felveszi Önnel a kapcsolatot a lehetőségekkel kapcsolatban!

Loading

Kapcsolódó blogbejegyzések

Scroll to Top