A Patterns funkció kiváló eszköz a mintázatok létrehozásához. Ezek a mintázatok különböző formájúak, illetve méretűek lehetnek – lineáris, körkőrös, ívelt, alkatrész, jellemző, felület, vázlat – és mindegyiknek megvan a saját funkciója. De miként tudjuk meghatározni melyiket mikor használjuk?

A Patterns fukció 3 lehetőséget kínál:

Part Pattern: Ez a módszer alkalmas egy teljes alkatrész mintázására a Part Studio-ban és akkor bizonyul hasznosnak, amikor multi-part eszköz segítségével hozunk létre egy összetett alkatrészt. Azonban az összeállítások Part Studioban történő létrehozásához ez az eszköz nem használható.

Feature Pattern: Ez a mintázattal a jellemzők lista egyes elemeinek önálló részeit mintázhatjuk. A Faeture Pattern nehezebben számítható, ha a folytonos változtatások figyelembevételéhez a mintázatot minden esetben újra kell generálni.

Face Pattern: Ez a legegyszerűbb módja a geometriailag megegyező mintázatok létrehozásának. Azért gyors és egyszerű megoldás, mert az adott modellen alkalmazott felületeket és éleket csak átmásoljuk az új helyükre és nem kell semmilyen tulajdonságot újragenerálni.

Melyiket érdemes használni? A Face pattern gyors, de számos felhasználói beállítást igényel. A Feature pattern minimális beállítást igényel, azonban lassabban számolható.

A döntés megkönnyítéséhez a Feature pattern használatát úgy alakították át, hogy a Face pattern-hez hasonlóan viselkedjen. Amikor kiválasztunk egy jellemzőt a listából az Onshape összegyűjti az összes hozzá tartozó felszínt és lefuttat a háttérben egy Face pattern parancsot. Ennek a végeredménye pedig a két Pattern lehetőség „legjobb kombinációja” – gyors kiválasztás és gyors számítás. Ahhoz, hogy ez működjön, minden mintázat folytonossága meg kell, hogy egyezzen.

Ez az összefoglaló nem a Face pattern és a Feature pattern összehasonlításáról szól, hanem arról, miként tudunk gyorsabban létrehozni ismétlődő mintázattal rendelkező, bonyolult mintázatokat.

Vegyük alapul ezt a kerékgumit:

technikai-tipp-mikent-gyorsithato-fel-a-mintazatok-letrehozasa-az-onshape-pel-1

A kívánt kerékgumi bordázat

Ugyan nem bonyolult, de számos ismétlődő geometria van rajta. A modellezés első próbájánál a kerékgumi profilját a bordázat megforgatásával (Revolve) hozták létre, majd a felszín többszöri felosztásával hozták létre a bordázat egy kis részét. Végül a Thicken feature használatával jött létre a bordázat mélysége. A kapott bordázatra ezután rákerült az extra geometria, majd egy következő lépésben a teljes bordázat a kerékgumi egészén, végül a logikai változót kivonjuk a megforgatott kerékből. Ez így teljesen jól működik, de nagyon lassú. Miért? Azért, mert 14 művelet fut egyszerre, fokozatosan növekvő bonyolultsággal. Az alkatrész regenerálása így 19 másodperc.

technikai-tipp-mikent-gyorsithato-fel-a-mintazatok-letrehozasa-az-onshape-pel-2

A kerékabroncs bordázatának modellezése

Ez azonban nem elfogadható, ezért készült egy második modell is. Ezúttal a kerékabroncsnak csak egy részét hozták létre és a bordázatot az előzőhöz hasonlóan csinálták. Majd ezt a részt vitték tovább körbe a teljes abroncson. Ez a módszer sokkal jobb, nagyjából 9 másodperces, eredménnyel járt. Azonban még így is 28 változós művelet futott egyszerre.

technikai-tipp-mikent-gyorsithato-fel-a-mintazatok-letrehozasa-az-onshape-pel-3

A mintázat egy részletének modellezése

Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a mintázat gyorsabb létrehozásához csökkenteni kell az egyszerre futó logikai műveleteket. Ahelyett, hogy a fent bemutatott módon, részletekben, 27 ismétlésen keresztül készítjük el a teljes abroncs bordázását, kettő vagy több mintázat (feature) létrehozása csökkenti a változók mennyiségét, ezáltal pedig növeli a teljesítményt.

Ha a fenti szakaszt háromszor ismétli meg, egy másikat pedig kilencszer (ez szintén 27 ismétlés), akkor csak 12 változó van jelen a folyamatban és a regenerálás mindössze 5 másodperc. Annak köszönhetően, hogy a Feature pattern létrehozásával csökken a változók száma, nagymértékben növelhető a teljesítmény.

Érdekesnek találja a bejegyzést, szeretne többet megtudni az Onshape hatékonyságnövelő eszközeiről?
Kérjen bemutató időpontot elérhetőségeinken!

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top