CloudIT konferencia

a Microsoft és az S&T szervezésében

Dátum: 2018. április 12. 8.15 – 14.00

Helyszín: Lurdy Ház mozi › Google térkép

A Microsoft az S&T Magyarországgal közösen szeretné feléleszteni a korábbi TechNet konferenciák hagyományát. CloudIT néven indítjuk újra a konferenciát, mivel a felhő alapú szolgáltatások szinte minden vállalati informatikai rendszer alapját képezik és átalakították az elmúlt években az informatikai fejlesztések irányát. A rendezvény legfrissebb szakmai témákat és technológiai újdonságokat tárgyalja, kiegészítve valós példákkal és szakmai demókkal. Olyan IT szakemberek részvételére számítunk, akik foglalkoznak vagy nyitottak a felhő alapú technológiákra és szeretnék megismerni az ezzel kapcsolatos újdonságokat, példákat egy nyüzsgő szakmai közösségben. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Program

8.15 – 9.00

Regisztráció, reggeli kávészünet

9.00 – 09.15

Köszöntő, a konferencia megnyitása

09.15 – 9.45

Lufthansa Systems – Global Aviation Cloud, Csordás Árpád, Senior Architect, Lufthansa Systems
A Global Aviation Cloud projekt keretén belül a Lufthansa Systems IT Infrastruktúráját publikus felhő alapú környezetekkel bővítjük. Az első fázisban Azure alapokon építkezünk. Tapasztalatok, tippek-trükkök a koncepcióktól a kivitelezésig, az enterprise méretből adódó nehézségek és a rá adott válaszok.

9.45 – 10.15

Felhő alapú alkalmazás architektúra percek alatt, Kovács Norbert, Cloud Architect , S&T
Ha igazán ki szeretnénk használni a felhő alapú architektúrák előnyeit, akkor el kell kezdenünk sablonokban, tömeges telepítésben gondolkodni. Bemutatjuk a Microsoft Azure Resource Manager sablonjainak felépítését, valamint, hogy hogyan tudunk JSON fájlok segítségével percek alatt új alkalmazás architektúrákat felépíteni.

10.15 – 10.35

Kávészünet

10.35 – 11.05

Hány byte egy arc?, Répászky Lipót, CEO, Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)
Kognitív szolgáltatások fejlődésével egyszerűen implementálható motorokat kapunk, melyekkel szolgáltatásainkat tudjuk okosabbá tenni. Mikor ismerünk fel egy arcot? Mikor mondjuk hogy kihez tartozik? Miért jelent kihívást egy személyről arc profilokat kialakítani? Egyáltalán hány bájt ír le egy arcot? Mit kezdhetünk ezen adatokkal? Milyen objektumokat tudunk azonosítani? Hogyan taníthatunk egy ilyen szolgáltatást? Erre a kérdésere keressük a választ az előadás alatt, konkrét implementálási példákon keresztül.

11.05 – 11.35

A konténerek világa – Kubernetes és Service Fabric az Azure-ban, Farkas Bálint, Technical Evangelist, Microsoft
Rohamosan növekszik a microservices architektúra népszerűsége. Igen elegáns, az Unix toolchain-eket idéző módon ad lehetőséget komplex szoftverek megkomponálására modulokból, melyek darabonként egyetlen feladatot látnak el, és akár teljesen különböző technológiákkal is készülhetnek.
A modulok egymástól izolált futtatására általában Docker konténereket használnak. A Docker konténereknek a rendelkezésre álló szerverekre történő kiosztásáért, a leállt példányok újraindításáért stb. pedig container orchestrator-ok felelnek. Azure-ban a két legnépszerűbb választás a Kubernetes és a Service Fabric.
Előadásomban körképet adok a microservices architektúra és a konténerek céljáról, és a megvalósításukra használható eszközökről az orchestratoroktól a Dockeren át a használható nyelvi eszközökig (pl. .NET Core).

11.35 – 11.55

Kávészünet

11.55 – 12.25

GDPR, védd magad! Holman Gergely, Solution Architect, S&T Magyarország
Napjainkban egyre több és többféle támadás éri a rendszereket, melyek elsősorban az adatokra irányulnak. A Microsoft felékszült a harcra nemcsak on-prem, de cloud fronton is. Elméletben és gyakorlatban is betekintést adunk a Microsoft folyamatosan bővülő Enterprise Mobility and Security (EM+S) biztonsági megoldásaiba.

12.25 –  12.55

Az OMS csomag képességei, Gál Tamás, Rendszermérnök, architekt, tréner, előadó, szerző
A Microsoft több évtizede nyújt számunkra komplex nagyvállalati felügyeleti megoldásokat, és kb. 11 éve már mindezeket összefogva, a System Center család formájában. Az Azure publikus felhő megjelenésével és a klasszikus “földi” infrastruktúra vagy annak egy részének a felhőbe költöztetésével azonban igény és lehetőség támadt a felhős felügyeleti megoldások előretörésére is. Ezek közül kimagaslik az OMS csomag, amely új megközelítéssel és új formában képes szinte az összes Azure komponens (virtuális gépek, hálózat, biztonság, mentés, Office 365, stb.) ellenőrzésére, plusz a hibrid működési modell mentén az on-premise szolgáltatások felügyeletére is. Az OMS tehát egy felügyeleti “ernyő”, így az előadásban – az aktuálisan új képességei mellett – megnézzük, hogy mi minden fér be ez alá az ernyő alá.

12.55

Ebéd, svédasztalos állófogadás, networking

Jelentkezési lap

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A résztvevőknek a külső Lurdy parkolóban ingyenes parkolást biztosítunk.

Loading

*Adatok kezelése:

A regisztráció során megadott személyes adatait rögzítjük. A gyűjtött adatok védelmét a hatályos jogszabályi és etikai előírásoknak megfelelően biztosítjuk. A kérdőívben megadott személyes adatokat harmadik személynek nem adjuk ki. Tájékoztatjuk, hogy a kérdőív által rendelkezésünkre bocsátott adatok kizárólag az adatgyűjtés céljával megegyező módon kerülnek felhasználásra. Az Adatvédelmi törvény értelmében személyes adatait az S&T Magyarország (S&T Consulting Hungary Kft. és S&T Services Kft.) a megrendelés teljesítéséhez, ajánlati listák összeállítására, meghívók eljuttatásához, akció- és reklámkampányok szervezéséhez, valamint saját hírlevél küldésére használja fel. Felhívjuk figyelmét arra, hogy a kérdőív kitöltője a kérdőív kitöltésével, és hozzánk történő eljuttatásával elfogadja az adatkezelési nyilatkozatban foglaltakat, nyilatkozik arról, hogy cselekvőképessége nem korlátozott és nagykorú állampolgár. Felhívjuk továbbá figyelmét arra, hogy adatai megadásával Önre nézve kötelezőnek ismeri el az Adatkezelési Szabályzatot, kifejezett és egyértelmű hozzájárulását adja a hírlevelek fogadásához. Személyes adatait mindaddig felhasználjuk, amíg nem kéri azok nyilvántartásunkból történő törlését. Amennyiben nem járul hozzá adatai kezeléséhez, adatait a karácsonyi színházi eseményre történi egyszeri belépésre használjuk fel.

Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-98288/2016.

Az előadók

Gál Tamás
Rendszermérnök, architekt, tréner, előadó, szerző

22 éve dolgozik IT területeken, több mint 12 éves nagyvállalati tapasztalattal rendelkezik. A hazai Microsoft konferenciák, események, webcastok rendszeres előadója, offline és online szakmai anyagok és három szakkönyv szerzője. 2017-ben már 14. alkalommal nyerte el az MVP (Most Valuable Professional) címet, amely Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló teljesítménynek számít. Összesen 9 évet dolgozott a Microsoft Magyarországnak, 2011 óta az IQSoft-John Bryce Oktatóközpont informatikai vezetője és egyben vezető trénere is, 2017 óta a HMEI által foglalkozatott szakértő.

Csordás Árpád
Senior Architect, Lufthansa Systems

Csordás Árpád Senior Architect a Lufthansa Systemsmagyarországi leányvállalatánál. Programozóként több termék fejlesztésben vett részt, majd egy kis BigData kitérő után az IAAS csapat teamleadereként közelebb került az infrastruktúrához. Jelenleg a Global Aviation Cloud projekt kivitelezését vezeti.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/arpadcsordas/
Twitter: https://twitter.com/lectro1337

NAVA

Répánszky Lipót
Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)

Répászky Lipót kommunikáció-technikai mérnökként végzett 2007-ben a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki karán, ahol audiovizuális szakterületen diplomázott 8/16/35 mm-es filmek és analóg szalagok (beta, coll,vhs) digitalizálási megoldásaiból. Két év tanszéki munka után broadcast rendszermérnökként csatlakozott a NAVA IT csapatához, ahol feladata a hosszútávú tárolás és videó kódolási megoldások kidolgozása volt. 2014-től műszaki vezető, majd 2016-tól a NAVA ügyvezetőjeként fő feladatának tekinti egy korszerű, humán bölcsész szaktudás mellett a gépi (kognitív) tudás egyesítésével egy hosszútávú, nyílt, közösségi archívum létrehozását.

Farkas Bálint

Farkas Bálint
Technical Evangelist, Microsoft

Bálint 12 évesen találta ki, hogy a Microsoftnál szeretne dolgozni, a lelkesedése az azóta eltelt 18 évben sem csökkent. Feladata a magyar szoftverfejlesztő cégekkel való kapcsolattartás, munkájuk technikai és architekturális támogatása. Azure-ral már a 2010-es magyarországi piacravitel óta foglalkozik, számos sikeres projektet tud maga mögött. Újabban a kvantumszámítástechnika útvesztőiben próbál eligazodni.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/balintfarkas/

Kovács Norbert

Kovács Norbert
Cloud Architect, S&T Magyarország

Az S&T a magyarországi partnerek közül elsőként vágott bele a Microsoft Azure alapú szolgáltatások megismerésébe és előnyeik kiaknázásában. Ezzel együtt én is 6 éve kezdtem el foglalkozni Microsoft Azure alapú infrastruktúrák tervezésével, megvalósításával és támogatásával. Ezalatt az idő alatt 30 feletti Azure referenciát sikerült begyűjtenünk, valamint felépítettünk egy 6 fős csapatot a Microsoft felhő alapú szolgáltatásportfóliója köré.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/norbert-kovacs-7327a450/

Holman Gergely

Holman Gergely
Solution Architect, S&T Magyarország

Holman Gergely Solution Architect az S&T Microsoft-os csapatában. Korábban kliens és szerver oldali menedzsment megoldásokkal foglalkozott, jelenleg fő fókusza az Azure Cloud alapú megoldások tervezése és implementálása.