Íme a Tradinno! A valaha volt legvadabb, a PTC Creo által életre keltett szörny! 11 tonnát nyom, és ereiben 8 liter mű vér kering annak a több mint 15 méter hosszú és 4,5 méter magas, tűzokádó robotsárkánynak, amely mechatronikai csodát a Guiness Rekordok Könyve a világ legnagyobb járóképes robotjaként tart számon.

A szörnynek magyar vonatkozásai is vannak, mivel a mérnöki tervezésben a Zollner Elektronik Kft. magyar mérnökei is részt vettek. Négy, pikkelyes lábán kisebb távolságokra maga is elsétál, de hosszabb utakra saját járművet használ. Internetes oldalán az alkotó Zollner Elektronik munkatársai a következőket írják:

„A járóképes robot kétirányú wireless adatátvitelét lehetővé tevő négy vezérlő egységet magunk fejlesztettük. Ugyanezzel a rendszerrel szereltük fel azt a 4,3 tonna üres tömegű, össz-kerék hajtású és össz-kerék kormányzású, 2 literes turbo-dízel erőforrással ellátott járművet, amely a 11 tonnás robot szállítására szolgál. A rádió távirányítású vezérlő egység kétirányú vezérlést biztosít a négy működési módban használható első kerékkormányzás, a hátsó tengely kormányzása, és a csuklós anyagmozgató járművekre jellemző kormányzás, az úgynevezett „crab-steering” esetére is.”

Ez a nagyon részletesen kidolgozott robot a Drachenstich – egy 500 éves német népi hagyomány – színpadi feldolgozásának okán került megalkotásra. Ha már valaha eljátszott a gondolattal, hogy hatalmas tűzokádó robotsárkányt építsen, minden bizonnyal találkozott olyan kihívásokkal, mint a terhelésállósággal és tartóssággal szemben támasztott igény, a nagy összeállítások kezelése, a kábelkötegek és erek elvezetése és elhelyezése, a gyárthatóság, a drága prototípusok lehetőség szerinti elkerülése, vagy például tervezés közbeni szerkezeti és hőtani szimuláció és analízis, stb… Íme! A PTC Creo segítségével ez mind lehetséges! Nézze figyelmesen, és látni fogja a Creo-t akcióban a Tradinno-t bemutató videóban.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top