A natív felhő alapú Onshape valós idejű együttműködést tesz lehetővé, ellentétben a fájlalapú CAD-rendszerekkel. Az Onshape segítségével a csapattagok azonnal látják a frissítéseket, amikor több mérnök egyszerre dolgozik ugyanazon a modellen. Ez a funkció rengeteg kérdést vet fel az új felhasználókban, ezért nézzük meg részletesebben mi történik ilyenkor.

Élő együttműködés az Onshape-ben

Két különböző felhasználóként jelentkezünk be ugyanabba a dokumentumba. Megmutatjuk, hogyan lehet interakcióba lépni ezen a dokumentumon belül, és mi történik, ha mindkét felhasználó egyszerre akarja ugyanazt a dolgot módosítani. Ki nyer? Honnan tudjuk mi történik? Hogyan követhetjük nyomon a változásokat?

A bal oldalon Jenny-ként vagyunk bejelentkezve, és nyitva van az összeszerelés lap. A jobb oldalon Stella néven vagyunk bejelentkezve, és nála a Part Studio 1 lap van nyitva. Van néhány módja annak, hogy tudjuk, hogy jelenleg mindketten ebben a dokumentumban vagyunk – ezeket elnevezése: Social Cue.

Social Cue-k működése az Onshape-ben való együttműködés során

A Social Cue-k több helyen is megjelennek:

  • A dokumentumablak tetején
  • Az adott lap alján, ahol éppen vagyunk
  • A lapkezelőben
  • Az éppen aktív, másik felhasználó számára készült vázlatban vagy funkcióban
  • A funkciólista alján, ha az aktuálisan aktív vázlat vagy funkció új

Ezeknek a jelzéseknek meg kell akadályozniuk, hogy a felhasználók egyszerre nyissanak meg dolgokat – de mi történik akkor, ha mindketten ugyanazt a vázlatot vagy tulajdonságot szerkesztik?

Használja a Követő módot a jobb együttműködéshez

Ha Stella megnyit egy vázlatot a Part Studio-ban, akkor a Follow Mode (Követő mód) használatával láthatjuk, hogy mit csinál. Az Onshape követő mód segítségével a felhasználók úgy oszthatnak meg információkat, és dolgozhatnak a belső vagy külső csapataikkal, mintha egy szobában lennének.

Valós idejű kommunikáció megjegyzésekkel

Megnyithatjuk az oldalsó megjegyzéspanelt, hogy megjegyzéseket küldhessünk más felhasználóknak. Képernyőképeket is csatolhatunk, entitásokat jelölhetünk meg, vagy más dokumentumokat csatolhatunk a megjegyzéshez.

Mi történik, ha egyidejű módosítások történnek?

Megnyithatjuk ugyanazt a vázlatot, és láthatjuk Stella módosításait, vagy elvégezhetjük a saját változtatásainkat. A nehézség ennél a megközelítéssel az, hogy mindketten egyidejűleg végezünk módosításokat, ami konfliktust okozhat, ezért ezt el kell kerülni. Ebben az esetben, amelyikünk utoljára változtatja vázlatot (vagy funkciót), annak a módosításai maradnak.

A felhasználóknak érdemes megfontolniuk az elágazások használatát, amikor ugyanabban a Part Studioban dolgoznak, hogy függetlenebbül dolgozhassanak. Ne felejtsük azonban el, hogy egy ágban végrehajtott minden változtatást vissza kell olvasztani – nem választhatunk.

Az Onshape-ben minden változtatás rögzítésre kerül az előzményekben, így bármikor visszavonhatja azokat.

Nézze meg az alábbi videót, ha többet szeretne megtudni az Onshape élő együttműködési képességeiről.

Szeretne többet megtudni az Onshape Documentsről? Keresse fel az Onshape Learning Centert, hogy megismerje az alapokat.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top