Egy összetett háromdimenziós alakzat létrehozása CAD-ben időigényes feladat lehet. Bár az Onshape jelentősen megkönnyítette a modellezést és az együttműködést, azok a tervezők, akik pontos gyártói modelleket szeretnének beépíteni a tervezésükbe, még mindig jelentős erőfeszítéseket kell tegyenek a modellek pontos újraalkotásához. A szabványos alkatrészek modellezésére fordított idő a hasznos tervezési időből vonódik le.

A legtöbb gyártó modelljeit semleges fájlformátumokban teszi közzé. A semleges formátumokat univerzálisnak tervezték, és azért hozták létre, hogy lehetővé tegyék a 3D információk megosztását a vállalatok és az együttműködő partnerek között. Szinte minden 3D tervezőplatform lehetővé teszi a semleges formátumok importálását és exportálását, de az ilyen típusú tervezési adatok megosztásának vannak olyan buktatói, amelyeket figyelembe kell venni.

Bár a 3D modell pontossága elengedhetetlen, a semleges formátumokra nem mindig lehet támaszkodni. A szoftverrendszerek a semleges fájlok lefordítása során hibákba futhatnak, amelyek miatt a felhasználónak további ellenőrzéseket kell végeznie, különben fennál a veszély, hogy ezekre a hibákra csak később derül fény.

A digital thread és a natív formátum

A terméktervezés másik fontos szempontja a digitális vezérfonal. Ez képezi az alkatrész nyilvántartását és életciklusának minden eseményét rögzíti.  A digitális vezérfonal akkor kezdődik, amikor a 3D modell beépül a tervezésbe, de ez attól függ, hogy a folyamat kezdetén rendelkezésre áll-e a megfelelő információ. A modern 3D CAD szoftverek képesek ezeket az adatokat egy anyagjegyzékbe (BOM) rendezni, de a semleges CAD-formátumok használata nem teszi lehetővé ezen információk automatikus integrálását. A semleges formátumok használata megköveteli, hogy a tervező kézzel adja meg ezeket a BOM-adatokat.  Ez nem csak értékes tervezési időt emészt fel, de felesleges kockázattal jár, hiszen már a folyamat elején megszakadhat a digitális vezérfonal.

Szerencsére a semleges formátumoknak van alternatívája: a natív fájlformátum.

A natív formátummal létrehozott modellek megfelelnek a szoftver összes belső szabályának, és tartalmazzák a tervezéshez szükséges összes információt – a felhasznált komponensek teljes listájával együtt. Ez garantálja a legmagasabb szintű integrációt a tervezőszoftverrel, és tartalmazza a megfelelő adatokat a digital thread fenntartásához a terv teljes élettartama alatt, részletes BOM-ot biztosítva.

A TraceParts zökkenőmentesen integrálódik az Onshape-be

Az Onshape új, natív TraceParts alkalmazása, amely mostantól ingyenesen elérhető az Onshape App Store-ban, azonnali hozzáférést biztosít a felhasználók számára a hatalmas TraceParts tervezési könyvtárhoz. Ez a könyvtár több mint 130 millió ipari alkatrész 3D modelljét kínálja, több mint 1100 vezető gyártótól.

A TraceParts és az Onshape közötti integráció zökkenőmentes. Miután kiválasztunk egy terméket a könyvtárból, megtekinthetjük a modell és a hozzá tartozó adatok valós idejű 3D előnézetét, és eldönthetjük, hogy közvetlenül beillesztjük-e azt az aktív tervünkbe. Az alkatrész az Onshape natív formátumát használva integrálódik a BOM-ba, azonnal megkerülve a modell kompatibilitásával vagy pontosságával kapcsolatos aggályokat. Mivel az Onshape a tervezést adatbázis bejegyzésként tárolja a felhőben, nincs szükség hagyományos fájlletöltésre sem.

A TraceParts 3D Design Library felhasználói felülete zökkenőmentesen integrálódik az Onshape-be

Az Onshape és a TraceParts könyvtár integrációja egy új, hatékony eszközt biztosít a közös tervezés fellendítéséhez. A felhasználók valós időben oszthatják meg koncepcióikat és terveiket kollégáikkal vagy ügyfeleikkel a világ minden tájáról. Az alternatív megoldások gyors összehasonlításának lehetősége a modell megtekintése közben azt jelenti, hogy minden résztvevő befolyásolhatja a tervezési folyamatot. Legyen szó akár a koncepciófázisról, a tervezési ciklusról vagy akár az értékesítésről, az online alkatrészkatalógusok és a felhőalapú CAD úttörő integrációja forradalmasítja a tervezési munkafolyamatokat.

Iratkozzon fel a TraceParts 3D Design Library-re ingyenesen, közvetlenül az Onshape App Store-ból!

(Aktív Onshape licenc szükséges hozzá)

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top