Az S&T PLM üzletága történetének legsikeresebb évét zárta. Az üzletág 2013-as év árbevétele 23%-kal nőtt 2012-höz képest, a növekedés ráadásul egy erős 2012-es bázishoz képest valósult meg. A kiemelkedő eredményt úgy sikerült elérni, hogy minden stratégiai terület jól teljesített.

CAD: Creo az élen

Az S&T PLM üzletág zászlóshajója 2013-ban is a Creo integrált csúcskategóriás CAD/CAM/CAE szoftver volt. A PTC 2011 júniusában indította útjára az új generációs Creo termékfejlesztő rendszert, ami a Pro/ENGINEER közvetlen technológiai örököse. A piacon jelenleg a Creo 2.0 érhető el, ami egy kiforrott, nagy teljesítményű, gyors és könnyen használható szoftver. A Pro/ENGINEER felhasználók döntő többsége – köztük olyan világcégek, mint pl. az ABB, Bosch, Bang & Olufsen, Danfoss, GE Appliances, GE Healthcare , Intel, John Deere, KTM, Sony, Toyota – már áttért az új generációra világszerte. Hasonló áttérési hullámnak voltunk szemtanúi Magyarországon is.

A Creo az új felhasználók számára is vonzó megoldás nemzetközi szinten és Magyarországon is. A Creo KKV-k igényeihez igazított csomagszerkezetének és kiváló ár/érték arányának köszönhetően ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a szoftver iránt hazánkban. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy az utolsó negyedévben az S&T az 5. legsikeresebb Creo partner volt Európában az új felhasználók számának tekintetében.

A Creo a legtöbb sikert az egyedi gépgyártók és a szerszámtervezők körében érte el.

PLM: Windchill

2013-ban megjelent a Windchill PLM rendszer 10.2 változata. Az új verzió egyszerűbbé teszi a megfelelést a Unique Device Identification (UDI) és a Conflict Minerals szabályozásoknak. A szoftver ezen felül egyszerűsíti a gyártási folyamattervezést és az Office integrációt. Az új Windchill Cost modul segítségével vizuálisan elemezhető a konstrukciók tervezett és a mindenkori állapot szerinti megvalósult költsége.

A PTC, a Windchill fejlesztője 2013 decemberében stratégiai együttműködési szerződést kötött a GE-vel a Windchill és a GE Intelligent Platforms gyártás automatizálási rendszerének integrálására. Ennek keretében a GE beépíti termék portfóliójába a Windchill MPMLink gyártás szervező rendszerét.

Az S&T számos Windchill rendszert helyezett üzembe új felhasználóknál, és emellett a régebbi felhasználók is komoly bővítéseket valósítottak meg. A Rábánál már 100 mérnök használja a Windchill-t a CAD adatok kezelésére és a fejlesztési munkafolyamatok automatizálására.

Gyártástámogatás, NC: ESPRIT

Az S&T NC portfóliójában kulcs szerepet játszik az alkatrészgyártók igényeire optimalizált ESPRIT CAM rendszer. Jól kivehető trend, hogy a ciklusidők és a gyártási költségek minimalizálása érdekében egyre komplexebb megmunkáló gépeket vásárolnak a gyártó cégek. Ezen gépek teljesítménye azonban csak akkor aknázható ki teljes mértékben, ha professzionális CAM rendszerrel programozzák azokat. Az ESPRIT pontosan ezt a szükséges pluszt nyújtja a gyártóknak. 2013 során robbanásszerűen nőtt az ESPRIT felhasználók köre, különösen a komplexebb eszterga-megmunkáló központok programozása területén.

Kétszámjegyű növekedés 2014-ben is

Az S&T PLM üzletága a 2014-es évre is kétszámjegyű növekedéssel számol. Az első félév során jelenik meg a Creo 3.0, ami felár nélkül fogja tartalmazni a közvetlen CATIA és NX interfészeket az eddig is díjmentes Solidworks és Inventor interfész mellett. Ráadásul a beolvasott modellek gyakorlatilag úgy szerkeszthetők, mintha azok eleve a Creo-ban jöttek volna létre. A Creo 3.0 megteremti a tökéletes platformot a CAD rendszerek konszolidációjára és még vonzóbb választás lesz a járműipari beszállítók számára.

A Windchill vonatkozásában a már folyamatban lévő lehetőségek alapján mintegy 50%-os árbevétel növekedéssel számol a cég. Az előző év végén megjelent Windchill 10.2, és a GE-vel kötött együttműködés hatása 2014-ben teljesedik ki és tovább erősíti a szoftver piaci súlyát.

Az ESPRIT is komoly vérfrissítést kap 2014-ben: az év során megjelenik az ESPRIT New Generation, ami eddig nem látott szintű integrációt biztosít az NC pályaszámítás és a szimuláció között. Az ESPRIT felhasználói felülete is gyökeresen megújul. Az új verziónak már most elkészült a magyarítása, így az az indulás első percétől kezdve magyar felhasználói felülettel is elérhető lesz. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a szoftver az alkalmi felhasználók számára is sokkal könnyebben használható lesz, ugyanakkor a megjelenő új technológiák még tovább tágítják az alkalmazásának lehetőségeit.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top