Az utóbbi időben egyre több ügyfelünk keres integrált megoldást a törvényben meghatározott termékdíj bevallás integrált kezelésére. Igyekeztünk összeszedni az főbb szempontokat a tapasztalatok alapján.

A termékdíj bevallás rendszere már 1995 óta létezik Magyarországon. A termékdíj, egy speciális adónem, ami a termékek előállításakor, feldolgozásakor, csomagolásakor keletkező hulladékkal kapcsolatos ügyintézésre teremt pénzügyi forrást. A termékdíjat kötelezettje a törvény által definiált anyagok gyártói, illetve importőrjei (1. számú belföldi forgalomba hozók).

A törvényi szabályozás elvárja a termékekkel kapcsolatos pontos adminisztrációt. Az adatok valós idejű kimutatásának követelménye, adatkezelés egyszerűsítése, illetve a hibás bevallásokból adódó büntetés lehetősége miatt több ügyfelünkben felmerült az igény, hogy a vállalatirányítási rendszerükkel integráltan kezeljék a termékdíj bevallást.

SAP REA modulja többek között éppen erre az üzleti igényre kínál kézenfekvő megoldást. Segítségével az előzetes beállítások elvégzése után tetszőleges időszakra néhány kattintással elvégezhető a bevallás elkészítése.

A cikktörzsben és anyagjegyzékben rögzített beállításokon keresztül az anyagbizonylatokból és számlákból a bevallás beadásakor történik meg a kiválogatás, így biztosított az adatok valósidejűsége. A kiválogatott bizonylatokból ezután automatikusan elkészíthető a bevallás akár nyomtatható, akár elektronikusan elküldhető formátumban.

A következő előnyökről számoltak be a REA modult alkalmazó ügyfeleink:

  • Gyors és egyszerű bevallás készítés
  • Szabályozások nyomon követését elvégzi a rendszer, így nem szükséges törvényi változásokat követni
  • Többszörös adatkezelés megszűnése
  • Adatok pontossága
  • Díjtételek FI/CO könyvelésének automatizálása
  • Egyszerű riportálhatóság

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top