Ebben az esettanulmányban megmutatjuk, hogy a NIMAK GmbH, a robotosított hegesztőpisztoly feltalálójának és az ipari csatlakozási technika területén vezetőnek számító gyártó cég miként használja a Visual Components-et a marketing és az értékesítés javítására, valamint arra, hogy a vásárlók bizalmának elnyerése érdekében kiemelkedjen a versenytársak közül.

Megdöbbentő, hogy a vállalat az autók több mint 70% – ának gyártásában szerepet játszik Németországban, azonban alig ismeri valaki a nevét. Ennek az oka, hogy egy kész autó nem mutatja meg „termékeit”, melyek mindent biztonságosan és megbízhatóan tartanak össze, köszönhetően a hegesztési pontoknak!

NIMAK – A robotosított hegesztőpisztoly feltalálója

A németországi Rheinland-Pfalz-ban található NIMAK GmbH a robotosított hegesztőpisztoly feltalálója és az ipari csatlakozási technológiák vezető gyártója. A hegesztőpisztolyok és a pont- illetve görgős hegesztő eszközök mellett a vállalat vetítőhegesztő gépeket is gyárt. A vetítéses hegesztés során a varratot az összekapcsolandó munkadarabok egyik vagy mindkét oldalán megemelt szakaszok vagy kiálló részek hozzák létre. Csak ezek a kiálló részek képeznek elektromos érintkezőket. Az hegesztés során a vetület részben megolvad, és csatlakozik a másik komponenshez. Ez lehetővé teszi például a csavar anyák hegesztését fémlemezhez.

A NIMAK nagy teljesítményű berendezéseket is kínál az automatizált ragasztáshoz. Manapság egyre több ragasztókötést alkalmaznak az iparban. Ez teljesen új lehetőségeket kínál, különösen a könnyű szerkezeteknél, mert a különböző típusú anyagok megbízhatóan összekapcsolhatók.

Gyárak tervezése Visual Components-cel

A NIMAK GmbH világszerte körülbelül 430 embert foglalkoztat. Ügyfelei az autóiparban, a fogyasztási cikkek területén, a repülőgépiparban és a fémfeldolgozó iparban dolgoznak. Az automatizálási részleg műszaki értékesítési osztálya felel az ügyfelek megkereséseinek megválaszolásáért, együtt dolgozik a tervezési részleggel berendezéssel kapcsolatos koncepciók kidolgozásáért, valamint részletes és meggyőző javaslatokat készít az ügyfelek számára.

Ezekre a különféle feladatokra a finn Visual Components szoftverét használják. Ezzel a 3D gyártervezési és szimulációs megoldással komplett gyártási rendszerek tervezhetők, optimalizálhatók, és a robotok offline programozása is elvégezhető. A szoftver a teljes gyártási folyamatot szimulálja, az önálló gépektől a komplex integrált rendszerekig. A szimulációnak köszönhetően optimalizálhatók a gyártási folyamatok, példéul meghatározhatók és minimalizálhatók a ciklusidők, és megoldhatók olyan kérdések, mint a robotok általi hozzáférhetőség és az ütközések elkerülése.

A 3D szimuláció segít abban, hogy a NIMAK kiemelkedjen versenytársai közül

Michael Hintz a NIMAK műszaki értékesítési osztályának dolgozója elmondta, hogy „A Visual Components szoftvert minden nap használom az automatizálási rendszerek koncepcióinak kidolgozásához. Ügyfeleink így rövid idő alatt rendkívül részletes koncepciót kapnak 3D-ben, amelyet aztán a vezetésüknek megmutathatnak.” Így felgyorsulhat a berendezések értékesítése, mivel a gyártóberendezések 3D-s szimulációja meggyőzőbb az ajánlatok bemutatásában, kiemeli a vállalatot a versenytársai közül és segít az ügyfelek bizalmának elnyerésében.

Általában a kiindulási pont a gép meglévő CAD-modellje, amelyet egyszerűen importálnak a Visual Components-be. Ezt a statikus modellt ezután a Visual Components Professional modellezési szolgáltatásának felhasználásával átalakítják szimulációra kész rendszerré. Ha további gyári alkatrészekre, például robotokra, korlátokra vagy szállítószalagokra van szükség a nagyobb üzemek számára, akkor ezeket könnyen be lehet illeszteni a modellbe a Visual Components szoftverrel szállított intelligens gyári alkatrészek átfogó katalógusából.

 Lenyűgöző marketing videók készítése a Visual Components segítségével

A Visual Components további érdekes felhasználásaként említhető a promóciós videó készítése az egyik legrugalmasabb lemez-feldolgozó gép, a NIMAK multiFLEX számára. Ez a koordinátagép használható vetítőhegesztéshez, ponthegesztéshez és ragasztáshoz, de más folyamatokhoz is, például lyukasztáshoz, aláíráshoz, plazmatizáláshoz vagy lézervágáshoz. A csúszó kocsik lehetővé teszik a gép hat különféle folyamatának végrehajtását. Még a szokásos alkatrészek, például hegesztési anyák vagy lyukasztó szegecsek adagolása sem jelent problémát.

„A projekt célja egy rövid promóciós videó készítése volt, amely bemutatja a sok lehetséges funkciót. Sajnos a gépet már az ügyfél telephelyén használták, és már nem volt elérhető valós felvételekhez. Ezenkívül szerettük volna bemutatni az összes lehetséges kiegészítőt, még azokat is, amelyeket valójában nem telepítettek a kérdéses gépre.” – magyarázta Michael Hintz.

Itt is a gép egy meglévő CAD-modelljét importálták a Visual Components-be, majd átalakították egy szimulációra kész rendszerré. „Ez az elején nem volt könnyű, de egy Visual Components tanácsadó, aki cégünknél tartott egy tanfolyamot, nagyon sokat segített nekem itt.” – mesélt a tapasztalatairól Mr. Hintz.

A marketing ügynökség költségei – melyek most megtakaríthatók

Az erőfeszítés mindenképpen megérte. „A múltban egy marketing ügynökséget vettünk volna fel egy ilyen videó elkészítésére. Az ehhez szükséges idő és költségek sokkal magasabbak ahhoz a rugalmassághoz és megtakarításhoz képest, amelyet a Visual Components biztosít számunkra. Az elkészült videót bármikor és különösebb erőfeszítés nélkül adaptálhatjuk máshova, továbbá integrálhatjuk a gépet nagyobb automatizálási rendszerekbe is.”

A NIMAK értékesítési osztályának jelentős előnyei származnak a Visual Components szoftverből. Mr. Hintz így foglalta össze a megoldás előnyeit.

„A Visual Components jóvoltából szinte minden gépről vagy rendszerről képesek vagyunk videót készíteni a telepítés és a funkcionalitás bemutatására. Az „Egy kép ezer szót ér” közmondásnak megfelelően így sokkal tisztább jövőképet adhatunk az ügyfélnek elképzeléseinkről.”

A Visual Components használata magasszintű elemzéshez és szimulációhoz

Mr. Hintz-nek egyértelmű tervei vannak a szoftver jövőbeni alkalmazásaival kapcsolatban is. „Jelenleg a Visual Components-et főleg az árajánlatok minőségének javítására használjuk, a gépek és berendezések 3D-s képeinek és videóinak létrehozásával. Nagy sikerrel végeztünk ciklusidő-elemzéseket is. A jövőben azt tervezzük, hogy felhasználjuk a Visual Components számos más lehetőségét, különösen elemzésekhez és szimulációkhoz az árajánlat korai szakaszában.”

A marketing és az értékesítés javítása azonban továbbra is kulcsfontosságú marad, mert a NIMAK GmbH tovább kívánja bővíteni erős jelenlétét az autóipari és háztartási készülék gyártás területén is. Még akkor is, ha nem látja – és nem is kell, hogy lássa – a késztermékek hegesztési pontjait és varratait.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top