A Creo Parametric 7.0 – illetve az elmúlt években a Creo Parametric – egyik legjelentősebb fejlesztése a multibody tervezés a szoftverbe történő beemelése volt. Ez egy forradalmian új terméktervezési technológia a Creo Parametric-en belül, mely alkatrészek, összeállítások tervezéséhez és top-down tervezéshez használható. Nagy előnye, hogy könnyen tanulható, így rövid időn belül a mindennapi munkájának részéve válhat. Nézzük is meg jobban!

Mit is jelent a Multibody tervezés?

1990-ben a Pro/ENGINEER (a Creo Parametric elődje) bemutatta a Skeletons-t és Copy Geometry adatmegosztó funkciót, annak érdekében, hogy segítse az alkatrészek (kölcsönösen) egymástól függő terveinek kezelését. Ez valójában a top-down tervezés alapja.

A Pro/ENGINEER első verziójától egészen a Creo 6.0-ig, amikor egy szilárd geometria metszett egy már létező szilárd geometriát egy alkatrészen belül, akkor a külső és a belső felszín összeolvadt. Ha ezt el akarta kerülni, akkor kénytelen volt felszínekkel modellezni.

Annak köszönhetően, hogy a multibody tervezés bekerült a Creo Parametric szoftverbe, egyszerűbbé válik az alkatrész és top-down tervezés.

A body-k tartalmazzák a test geometriát. A Creo Parametric 7.0-ban már választhatja azt is, hogy az új geometria ne olvadjon bele a régibe, hanem maradjon meg különállóan, amikor egy szilárd geometria találkozik egy másik szilárd geometriával az alkatrészen belül.

Hogyan használja a Multibody tervezést?

Amikor létrehoz egy új alkatrészt vagy megnyit egy már meglévőt a Creo Parametric 7.0-ban, talál egy Bodies mappát a Modell fán. Minden alkatrésznek van egy alapértelmezett váza, amit Body 1-nek hívnak. Ha megnyit egy korábbi verzióból származó alkatrészt, a Body 1 tartalmazni fogja a teljes szilárd geometriát.

A body-k a Modell fa részeként jelennek meg.

Létrehozhat új body-kat is és beállíthatja melyik legyen az alapértelmezett. Amikor létrehoz egy új funkciót szilárd geometriával, eldöntheti, hogy az az alapértelmezettbe vagy egy új body-ba kerüljön.

A Multibody ereje nagyrészben a body-kon végrehajtható műveletekben rejlik:

  • az Egybeolvasztás két vagy több body-t kombinál egyetlen egy body-ba
  • a Kivonás egy vagy több body-t használ arra, hogy eltávolítson egy geometriát egy adott body-ból
  • a Metszet két vagy több body-t illeszt össze.

Egyetlen body akár két különböző body-vá is szétszedhető a sík, a felület vagy egy quilt használatával.

Egy body használata kivonó eszközként egy minta létrehozásához egy alkatrészen

A body lemezzé is alakítható. Ebben az esetben rendelkezésére fog állni egy Sheetmetal és egy Model fül is az alkatrészen belüli kevert modellezéshez. Továbbá beállíthatja a body-t úgy is, hogy csak konstrukciós body legyen, így nem fogja befolyásolni a fő alkatrész tömeg jellemzőjét.

Hozzákapcsolhat különböző megjelenési formákat, anyagokat és paramétereket az bodykhoz. Létrehozhat tételjegyzéket is a különböző alkatrészekhez és a műszaki rajzon megjelenő adataikhoz.

A megfelelő licencekkel az alkatrészeket body-kból külön is létrehozhat és eldöntheti, hogy az eredeti alkatrészen végzett változtatások megjelenjenek-e a különálló részen is.

Ezek az eszközök könnyedén használhatók, de kiemelkedő tervezési lehetőséget biztosítanak.

Mikor érdemes a Multibody-t használnia?

A PTC számos felhasználási esetet határozott meg a Creo 7.0 első megjelenésekor, de a Multibody-t használhatja bármikor, amikor egyszerűsíteni szeretné a tervezési folyamatot.

Néhány példa a felhasználására:

  • Referencia kapcsolat alkatrészek között, főleg olyan összeállításoknál, ahol kevés alkatrész van és nem akarja használni sem a Skeletons sem az adatmegosztó funkciókat.
  • Tömör test alkatrész, amit több részre szeretne szétbontani
  • Több alapanyagokból álló alkatrész

A Multibody-t nagymértékben használják a topológiai optimalizálás, a generatív tervezés és az additív gyártás során is. A Creo 7.0 többféle technológiát kombinál a CAD tervezés következő lépcsőjeként.

Mi lesz még elérhető a Multibody-ban?

Martin Neumueller, a Multibody termékmenedzsere, még nagyobb fejlesztéseken dolgozik a Creo Parametric 8.0-hoz és további kisebb fejlesztéssel együtt a Creo 7.0 frissített kiadásaihoz.

Ez egy izgalmas időszak a Creo Parametric-en belüli modellezésben. A Multibody része az alapfunkcióknak, így nem kell mást tennie, mint telepíteni a Creo 7.0-át és elkezdeni használni azt. Tegyen vele egy próbát még ma – forradalmasítja és átalakítja a modellezéshez való hozzáállását.

Nézze meg Martin Neumueller legutóbbi virtuális bemutatóját és tudjon meg többet a Creo Parametric-ben történő Multibody tervezésről!

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top