Blog

MobileIron Access – Biztonságos felhőszolgáltatások mobil készülékeken

Hogyan tudjuk csökkenteni az információ-biztonsági kockázatot a felhős szolgáltatások használatakor? Minden IT döntéshozó szembesül az utóbbi időszakban ezzel a kérdéssel, és a mobil eszközökön ugyanez a kérdés még élesebben jön elő. A MobileIron Access hozzáférés-szabályozási megoldása erre a kérdésre próbál választ adni. Az írással, a MobileIron rendszerrel vagy a mobil biztonsággal kapcsolatos általános kérdéseket szívesen várjuk az mdm[kukac]snt.hu e-mail címre!

Felhős szolgáltatások használatba vételekor nagy hangsúlyt többnyire az identitás kap – nagyon helyesen! A szolgáltatás használatakor kritikus az, hogy ki is használja azt. Nem szükséges magyarázni azt, hogy mennyire fontos, hogy azonosítsuk a felhasználót, ellenőrizzük a jogosultságát és elszámoltatható legyen az, hogy mikor és mennyit érte el a szolgáltatást. De miért állnánk meg itt? A „Ki?” kérdésen túl tegyük fel még a következőket: „Honnan?” és „Mivel?”. A MobileIron Access megteremti a lehetőségét annak, hogy a szolgáltatáshoz való hozzáférést az alábbi három kritérium alapján szabályozzuk:

 • Felhasználói identitás („Ki?”)
 • Eszköz identitás („Honnan?”)
 • Alkalmazás identitás („Mivel?”)

Előfeltételek

„Rendben, de mi kell hozzá?” – szokott lenni az első kérdés, bármilyen új termék bemutatásakor. A MobileIron Access használatához az alábbiak szükségesek:

 • iOS, Android vagy Windows 10 készülékek (a W10 Desktop is támogatott platform)
 • MobileIron Core 9.x+ vagy MobileIron Cloud R33+
 • meglévő MobileIron EMM Silver/Gold/Platinum licensz, valamint kiegészítő MobileIron Access előfizetés beszerzése szükséges
 • valamely Identity Provider megoldás már üzemeljen a céges környezetben, pl.
  • PingOne,
  • ADFS 3.0,
  • Okta,
  • OneLogin

Használati esetek

Az Access bemutatásakor három fő használati esetet különböztetünk meg:

 1. Felhőszolgáltatás elérése nem menedzselt eszközön
 2. Felhőszolgáltatás elérése nem engedélyezett alkalmazásból
 3. Felhőszolgáltatás elérése engedélyezett, de nem menedzselt alkalmazásból

Az első esetről elég egyszerű bemutatni, hogy miért problémás – egy nem menedzselt eszközön elérhető felhős szolgáltatás minden ott tárolt vállalati adatot védtelenné tesz, ezért elengedhetetlen, hogy az eszköz valamilyen menedzsment alá tartozzon.

A második eset már érdekesebb: rengeteg olyan alkalmazás van – fizetős vagy sem – a publikus áruházakban, melyek valamely másik szolgáltató felhős szolgáltatásához kapcsolódnak. Lehetnek ezek között hasznos, értelmes és a vállalati használatra megfelelő biztonsággal ellátott alkalmazások, ám lehetnek olyanok is, melyek minden biztonsági kontrollra fittyet hányva – pl. egy saját, harmadik félnél üzemeltetett felhőben letárolva a felhasználó bejelentkezési adatait – kockázatot jelentenek. Az Access segítségével az ismert, megbízható alkalmazásokon kívül más alkalmazással nem lehet hozzáférni a felhőhöz.

A harmadik eset a legfaramucibb: bár a felhasználónak van joga az erőforráshoz, az eszköze menedzselt és egy engedélyezett alkalmazással próbálja elérni azt, de az alkalmazás nem menedzselt, azaz a felhasználó nem az EMM-rendszeren keresztül telepítette azt, hanem „önállóan”, így az adatvédelmi beállítások nem értelmezhetők rajta, nincs fölötte vállalati kontroll. Az ilyen eseteket is szűrhetjük Access használatával, így teljesen biztonságos környezetet teremtve a felhős adataink számára.

mobileiron-access-biztonsagos-felhoszolgaltatasok-mobil-keszulekeken-02

Összefoglalás

Az Access használatával a szervezetünk az alábbiakat teheti meg:

 • integrálódik a vállalat meglévő felhős szolgáltatásai (SP) és az Identity Provider-je (IDP) közé
 • eszköz állapot megfelelőséget (posture) kényszerít ki a Sentry segítségével
 • feltételes hozzáférési szabályokkal engedélyezi vagy blokkolja az authentikációs folyamot
 • megmutatja az IT számára a felhős szolgáltatást használó eszközöket és alkalmazásokat

További információkért látogasson el a gyártóhoz: https://www.mobileiron.com/en/products/mobileiron-access , vagy keressen bennünket elérhetőségeink egyikén!

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kerékfy Miklós Kerékfy Miklós IT biztonsági szakértő, korábban csoportvezetőként, előtte pedig rendszermérnöki, rendszerarchitekti munkakörben dolgozott. Az elmúlt években Enterprise Mobility Management megoldásokkal, előtte pedig Cisco hálózati megoldásokkal foglalkozott. Miklós BSc és MSc diplomáját a BME mérnök informatikus képzésén szerezte, 2011 óta az S&T Magyarország csapatában dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.