Megérkezett az Onshape Education Enterprise megoldása, amely kifejezetten olyan iskolák és egyetemek számára készült, ahol a tanulók tanórákon, szakirányokon és az intézmények különböző szervezetin átívelő szoftverhasználata bonyolult adminisztrációs feladatokkal jár.

A díjmentes Onshape Education Standard csomag (korábban Onshape Education csomagként ismert csomag) 2016-ban jelent meg és azóta a modern tantermi oktatás rendkívül értékes eszközét képezi, valamint lehetővé tette az oktatási intézmények számára, hogy a COVID-19 világjárvány alatt is fenn tudják tartani a tudományos, technológiai, műszaki és matematikai kurzusaikat. Ez a csomag a jövőben is elérhető marad. Az Education Enterprise csomag megjelenését az indokolta, hogy az oktatási intézmények a jövő tanévtől kezdve szeretnének minél inkább átállni a felhő alapú CAD rendszerek, valamint együttműködési eszközök használatára, így a szoftverek és adminisztrációs lehetőségek iránti igényeik is komplexebbé válnak.

Az Onshape oktatásra gyakorolt hatása

Az Onshape jelentős hatást gyakorolt a tantermi oktatásra. Ennek egyik tényezője, hogy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldásként érthető el, aminek köszönhetően a tanulók nincsenek többé rákényszerítve a számítógéptermek használatára, nem korlátozzák őket a szoftverlicencek, hanem ők és az oktatók is bárhonnan, bármilyen számítógépről (PC, Mac, Chromebook), tabletről, telefonról internetböngészőn vagy alkalmazáson (iOS, Android) keresztül hozzáférhetnek a professzionális CAD rendszerhez. A másik fontos tényező pedig, hogy a szoftver segítségével a tanulók valós időben tudnak együtt dolgozni, pontosan úgy, ahogyan azt más online dokumentumszerkesztő – például a Google Docs – esetében megszokták. (Nem véletlen, hogy az Onshape-t gyakran emlegetik úgy, mint „Google Docs a CAD-hez”)

Mi teszi egyedülállóvá az Education Enterprise csomagot?

Az Onshape Education Enterprise csomag az Onshape Enterprise csomag (az Onshape legnagyobb kereskedelmi ajánlatának) mintájára készült. Kifejezetten olyan iskolák és egyetemek számára ajánlott megoldás, amelyek a tanulóik nagy csoportjainak szeretnének hozzáférést biztosítani a CAD rendszerhez. Lehetővé teszi az oktatók és adminisztrátorok számára, hogy akár 500 tanulónak adjanak Onshape hozzáférést, egyszeri bejelentkezés (Single-Sign-On=SSO), vagy csoportos hozzárendelés formájában.

A felhasználói felület elemzési funkciónak köszönhetően felügyelhető a tanulók aktivitása, az adminisztrációs funkciókkal pedig könnyedén kezelhetők a jogosultságok, illetve megoszthatók az adatok az intézmény saját domain-jén keresztül.

„Azért hoztuk létre az Onshape Education Enterprise csomagot, mert szerettük volna megadni a lehetőséget az egyetemeknek és a tanároknak, hogy úgy kezelhessék a CAD kurzusaikat és tevékenységeiket, mint azelőtt soha.” – mondta Dr. Jordan Cox, a PTC Akadémia vezérigazgatója. „Az Education Enterprise csomag egyedülálló adminisztratív és analitikai funkcióinak, illetve a beépített kurzus kezelő lehetőségeinek köszönhetően az egyetemek a tanításra koncentrálhatnak a technikai és adminisztratív problémák feltárása helyett.”

Egyszerűen skálázható hozzáférés

A régi CAD rendszerek esetében nehézkes és időigényes feladat volt, ha a tanulók nagyobb csoportjának szerettünk volna egyszerre hozzáférést biztosítani.  Ebben az esetben a tanulók egy, az intézményben található számítógépteremből érhették el a szoftvert, vagy alternatív megoldásként letölthették a számítógépükre, azonban ezek nem biztos, hogy minden esetben megfeleltek a hardver-, vagy operációs rendszer oldalról szükséges minimum rendszerkövetelményeknek.

Ezzel szemben a teljes mértékben felhő alapú Onshape használatával a tanulók és az oktatók azonnal létre tudnak hozni egy online felhasználói fiókot és biztosak lehetnek benne, hogy a kurzuson mindig mindenki a legfrissebb szoftververziót használja. Nem kell törődni a frissítéssel sem, hiszen ezek három hetente automatikusan megjelennek.

Az Onshape Education Enterprise-t úgy tervezték meg, hogy integrálható legyen a már létező SSO (Single Sign On) rendszerekkel, így az IT rendszergazda lehetővé tudja tenni a tanulók számára, hogy a saját iskolai felhasználói fiókjukkal lépjenek be az Onshape-be. Amennyiben az adott iskola nem rendelkezik SSO rendszerrel, a tanár hozzá tudja adni a diákjait a saját Education Enterprise fiókjához csoportos feltöltéssel.

Ahelyett, hogy a tanulók egyesével a saját felhasználói fiókot hoznának létre, a tanárok meghívhatják őket közvetlenül az Onshape-be, így az iskolai adataikkal jelentkezhetnek be. Ennek köszönhetően a tanulásra tudnak koncentrálni és nem kell az IT problémák vagy a belépés miatt aggódniuk

Adatvezérelt betekintések az analitikai felületen keresztül

A tanév során az oktatóknak lehetősége van (például egy adott projekt befejezési határideje körül) megtekinteni az egyes feladatok dokumentumait és felmérni mennyi időt töltöttek vele a hallgatók.

Arra is lehetőség van, hogy az oktató felmérje, hogy a hallgató esetleg megakadt valahol, illetve ellenőrizni tudja, hány aktív felhasználója van egy feladatnak. Az Onshape Education Enterprise csomag az egyetlen olyan CAD felhasználói felület, ami biztosítja ezeket a betekintéseket és valós idejű elemzéseket.

Az analitikai felhasználói felület ezen betekintési funkciója kizárólag az Onshape Education Enterprise része.
Az oktatók információkat szerezhetnek arról, hogy a tanulók hogyan és mikor használják a szoftvert,
valamint optimalizálhatják a tanulási tevékenységeket az intézmény egyedi adataira támaszkodva.

Egy felhasználói tapasztalat

Brendan Martin, egy műszaki szakirányon tanító oktató, a közelmúltban kezdte el használni több kurzusa során is az Onshape Education Enterprise megoldást, mivel a COVID-19 világjárvány rákényszerítette, hogy áthelyezze az óráit az online térbe. Valamint a nyári kurzusinak egy részénél is az Onshape-re támaszkodik.

„Az Onshape-re való átállás igazán fenomenális érzés – teljes egészében át fogunk állni erre a megoldásra az iskola újranyitási terveitől függetlenül.” –  mondta el Martin. „Az Education Enterprise megoldás felülmúlta az elvárásainkat. Oktatóként nagyon sok előnye van: képesek vagyunk megjegyzéseket létrehozni közvetlenül a tervezési projektben, az elemzési funkciókkal felügyelhetjük a modellezési időt és folyamatot, kiadhatunk adott Dokumentumokat bizonyos csapatoknak, valamint a Dokumentum megosztó funkcióval lehetővé tehetjük a családoknak, hogy belelássanak a gyermekeik munkájába. A tanulóink is nagyon élvezték, hogy bárhol és bármikor tervezhettek.”

Modern CAD a modern oktatáshoz

Ahogyan az Onshape segít a vállalatoknak modernizálni a termékfejlesztési folyamataikat, úgy az iskolák és az egyetemek is modernizálhatják a termék tervezési utasításaikat, függetlenül attól, hogy a kurzus online vagy a tanteremben végezhető el. Az egyetemek, főiskolák, és szakközépiskolák már elkezdték használni az Education Enterprise csomagot és annak egyedülálló, nagy vállalatok számára tervezett funkciót.

Érdekli milyen előnyöket jelenthet az intézménye számára az Onshape Education Enterprise Plan? Lépjen kapcsolatba velünk és tudjon meg többet!

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top