Blog

Ixia – Inline security megoldások egyszerűbb bevezetése és üzemeltetése

Amikor a rendszereink biztonságáról beszélünk, jellemzően elsőre mindenkinek vagy a végpontvédelem (anti-vírus, AV) vagy a határvédelem (tűzfal, FW) jut eszébe, pedig ugyanekkora szerepet játszanak a mai világban a behatolást érzékelő (IDS) és megakadályozó (IPS) megoldások, vagy az úgynevezett új generációs tűzfalak (NGFW) is.

Ahogy a fenyegetések változtak, úgy változnak rájuk adott  válaszként a biztonsági rendszerek is. Míg a 2000-es évekig megjelent támadások esetén elég volt a végponton és az internetes kijáraton védeni magunkat, az elmúlt időszak megmutatta azt, hogy a hálózatunkon belül is szükség van erre. Ezt a gondolkodásmódot nevezzük a mostanában elterjedt nevén „Zero Trust Security”-nek.

Fontos a láthatóság

A perimeter fokozatos eltűnésének érdekessége, hogy míg AV és FW rendszerek lényegében minden szervezetnél léteznek, IDS/IPS és NGFW eszközök már jóval kevésbé elterjedtek. Ennek a fő oka ezen biztonsági eszközök telepítésében van: a megfelelő hatás eléréséhez magukon az eszközökön a hálózati forgalomnak át kell mennie (inline telepítés). Az inline telepítés ellen a hálózatüzemeltetés egy csomó érvet fel tud hozni:

  • csökkentheti a hálózat megbízhatóságát
  • a hálózati hibakeresést nehezítheti
  • a biztonsági eszköz hibája vagy tervezett karbantartása az egész hálózat leállásával jár
  • a biztonsági eszköz átviteli teljesítménye korlátozhatja a hálózati sebességet, vagy nagyon drágává teszi az eszközt a hálózati sebesség elvárása
  • többféle biztonsági eszköz beszerelése nehézkes, további késleltetést eredményezhet
  • drága és bonyolult rendszert hozunk létre, melyben egy hálózati újratervezés aránytalanul költséges és bonyolult feladat lesz

Igazuk van, fenti problémák valóban felmerülhetnek, de vajon mi a megoldás? Hogyan tudjuk a hálózat megbízhatóságának kockáztatása nélkül monitorozni a forgalmat, inline toolok segítségével?

Ixia iBypass switch és Vision NPB –  skálázható és megbízható

A megoldás, hogy válasszuk szét a felelősségi köröket és a napi üzem biztosításának felelőssége maradjon a hálózatos csapatnál! Erre a bypass switch nyújt megoldást, ami egy kifejezetten magas rendelkezésre állású hálózati eszköz, melyre a biztonsági eszközünket rá tudjuk fűzni. A bypass switch működésének lényege , hogy aktívan ellenőrzi, hogy a rákötött biztonsági eszköz elérhető-e, és amennyiben nem, átvált “bypass” üzemmódba, és a biztonsági eszközt megkerülve átengedi magán a forgalmat (ugyanez történik, ha a bypass switch elveszti az áramforrását, egy relé azonnal összekapcsol és a forgalom áthalad rajta). Működhet még “tap” üzemmódban is, amely egy IDS rendszernek tud tükrözött forgalmat átadni.

Az Ixia portfóliójában az iBypass switchek az egészen kicsi teljesítményűtől a több 10Gbps-képesig terjednek, rezes és optikai interfészekkel. Ezenkívül ezeket az eszközöket fel lehet csatlakoztatni az Ixia Vison-sorozatú Network Packet Broker (NPB) eszközökre, melyekkel aztán egy jól skálázódó és redundáns inline monitorozó rendszert építhetünk ki. A Vision NPB-k elsődleges felhasználása a hálózati vizibilitás kialakításában terjedt el, ám az iBypass switchek aggregátoraként és az inline eszközök terheléselosztójaként is tudnak funkcionálni. Egy ilyen rendszer esetén az inline és az out-of-band eszközök is a Vision NPB-kre kerülnek, ahogy azt az alábbi ábra szemlélteti:

Amennyiben a megoldás felkeltette érdeklődését, keressen bennünket bizalommal, és szakértői kollegáink felmérik igényeiket, valamint pontos terveket adnak a szükséges infrastruktúrára!

Kerékfy Miklós Kerékfy Miklós IT biztonsági szakértő, korábban csoportvezetőként, előtte pedig rendszermérnöki, rendszerarchitekti munkakörben dolgozott. Az elmúlt években Enterprise Mobility Management megoldásokkal, előtte pedig Cisco hálózati megoldásokkal foglalkozott. Miklós BSc és MSc diplomáját a BME mérnök informatikus képzésén szerezte, 2011 óta az S&T Magyarország csapatában dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.