Közel másfél éve már, hogy az S&T bevezette Magyarország első SAP S/4HANA rendszerét a Normbenz Kft.-nél, az új verzió azonban továbbra is jórészt ismeretlen a legtöbb tanácsadó számára. Bár az S&T-nél rendelkezésre áll a szükséges szakértelem, akik nem vettek részt a Normbenz-projekten, azon kollégáknak korábban nem volt lehetősége dolgozni az új rendszerben, pusztán tanfolyamokon, illetve oktatási anyagokból tájékozódhattak róla.

2017 áprilisában ezért cégünk megvásárolta az SAP S/4HANA legújabb demó verzióját, és a rendszer technikai felállítása után egy teljesen „szűz”, az alapoktól konfigurálható rendszert kaptak a kollégák. Mivel az S&T-nél rendkívül fontosnak tartjuk a folyamatos fejlődést, a vezetés elegendő időt biztosít önképzésre. Ennek megfelelően az S/4-gyel korábban kapcsolatba nem kerülő fiatal kollégák –  köztük én is – két csapatot alkottak, és heti kétszer fél napban ismerkedhettek az új rendszerrel, egy projekt keretei között.

Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a két csapat egy-egy új vállalat beállítását kapta feladatul. Az egyik csapat egy építőipari vállalat, a másik pedig egy optika felépítését tűzte ki célul, ennek megfelelően készítették el a rendszerterveket, és álltak neki a beállításoknak. A munkatársak beosztása a két csapatba üzleti szakterületüknek megfelelően történt, mindkét vállalatnak voltak tehát pénzügyi, logisztikai és kereskedelmi felelősei.

A feladat két okból is rendkívül érdekes volt

Egyrészt a cég fiatal munkatársai éles projekten nem vettek részt a tervezésben, és sokan az önálló beállításban sem. Másrészt pedig megismerkedhettek az R/3-as rendszertől eltérő, továbbfejlesztett funkciókkal is, ami mindenki számára újdonság volt, egyúttal komoly tanulási lehetőség. Ilyen volt például a különféle eszközök számára (pl. laptop, okostelefon) egységes és könnyen kezelhető felhasználói felületet nyújtó Fiori. Az alkalmazás segítségével a felhasználóknak nem kell belépnie az SAP programba, hanem böngészőből is végezhetik a munkájukat egy teljesen személyre szabható felületen. Az S/4 további újdonsága például az integrált vevő/szállító létrehozás, aminek a beállítása a korábbiaktól teljesen eltérő ismereteket igényel. Fontos megemlíteni a Material Ledger 2 kötelezővé tételét is, ami a készletértékelést párhuzamos pénznemek esetén több pénznemben is lehetővé teszi. A Credit Management szintén modernizálására került, ennek beállítását is elvégeztük mindkét vállalat esetében. Megemlíthető még a kontrolling modul átszabása és az ehhez kapcsolódóan elvégzendő beállítások, a zárást egyszerűsítő Closing Cockpit, illetve a banki, pénzügyi modulhoz kapcsolódó funkciók újragondolása.

A három hónapos projekt végeztével mindkét csapat elkészült az építőipari cég, illetve az optika beállításaival, és az új S/4HANA lehetőségeit kihasználva leképezte a vállalat tevékenységeit az SAP rendszerben. A fiatal kollégák számára tehát rendkívül hasznosnak bizonyult a demó verzió kipróbálása, hiszen megismerkedhettek az SAP újdonságaival, amit később az ügyfeleknél is kamatoztatni tudnak.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top