A vállalatok egyre nagyobb számban kezdik felfedezni a termékfejlesztési szoftverek telepítési lehetőségeit. A CAD tervezés, a termékadat kezelő (PDM) és a termékéletciklus kezelő (PLM) szoftverek manapság elérhetők helyszíni, felhő alapú és SaaS megoldásként is.

Míg széleskörben elterjedt, hogy a SaaS, illetve még a felhő alapú megoldás is miként képes csökkenteni a vállalat IT költségeit (a birtoklási összköltséget 64%-kal csökkenti az IDC beszámoló szerint), azt csak kevesen értik, hogy a tényleges SaaS termékfejlesztési megoldás, az architektúrájának köszönhetően, miként segíti elő a jobb együttműködést és eredményez innovatívabb termékeket.

A SaaS termékfejlesztési eszközök leegyszerűsítik a kommunikációt

Számos új termékfejlesztési (New Product Development=NPD) programban, több idő megy el azzal, hogy összeegyeztessék az érdekelt résztvevők igényeit egy adott tervváltoztatás után, mint azzal, hogy új ötleteket próbálnának ki vagy hoznának létre. Felmérték, hogy a tervezők és a mérnökök csak az idejük 47%-át töltik ténylegesen a termékfejlesztésen való munkával. Az idejük további részében adatokra várnak, azokat keresgélik vagy alkotják újra, illetve várnak a többiektől érkező tervekre vagy nem túl hasznos értekezleten vesznek részt.

A hagyományos NPD programok esetében a tervek frissítési ütemének felgyorsítása megköveteli a teljes tervezőcsapat friss adatokkal való ellátásának gyakoribbá válását is – ami legtöbbször a tervmásolatok emailen keresztül történő küldését jelenti. Ennek következtében a módosítások összehangolása a különböző részlegek és csapattagok között kaotikus és időigényes, de a másik alternatíva – azaz az elavult revíziókon alapuló munkafolyamat katasztrofális lehet. Ennek következtében a kommunikációs nehézségek korlátozzák az innováció lehetőségét. „A kommunikációs nehézségek” pedig egyértelmű jelei annak, hogy az innováció érdekében kialakított rendszere Ön ellen dolgozik, nem Önnel.

A SaaS termékfejlesztési eszközök alkalmazásával, mint az Onshape is, az NPD csapatok a fájlalapú rendszerekről átállnak az adatbázis alapú rendszerekre. Nem kell a többé bajlódni az adatok „kikölcsönzésével” és azok régi verzióval. Helyette a felhasználók ugyanabból az adatbázisból dolgoznak és minden tervezési információ ebbe az egyetlen adatbázisba van elraktározva, így minden, ehhez megfelelő jogosultsággal rendelkező, résztvevő valós időben látja az elvégzett változtatásokat.

Ennek köszönhetően a különböző funkciókon, illetve különböző vállalatoknál dolgozó csapatok a vezető tervező csapattal párhuzamosan tudnak dolgozni és már abban a pillanatban fel tudják tenni a kérdéseiket, amikor azok felmerülnek. Továbbá minden érdekelt résztvevő biztos lehet benne, hogy a döntései a legfrissebb tervezeti verzión alapszanak. A SaaS termékfejlesztési megközelítés használatával a munkafolyamatok a rendszer architektúráján keresztül hangolhatóak össze, ahelyett, hogy azt felhasználóknak kellene csinálnia, ez pedig felgyorsítja az NPD programokat és lehetővé teszi a csapatok számára, hogy inkább a termék innovációra fókuszáljanak, mint a tervezetek egyesítésére.

A SaaS termékfejlesztési platform lehetővé teszi a valós idejű együttműködést

A SaaS termékfejlesztési eszközök fájlmentes adatbázis architektúrája, amely lehetővé teszi, hogy az adatok valós időben kommunikálhatók legyenek, lehetőséget biztosít a valós idejű transzformációs tervezési együttműködésre is. Például az Onshape használatával több felhasználó egyszerre szerkesztheti a tervezési adatokat, egymással párhuzamosan. Ennek köszönhetően lehetőség van teljes áttekintéseket/megbeszéléseket tartani virtuálisan akár a különböző funkciókon vagy a különböző vállalatoknál dolgozó csapatok részvételével és a felhasználók jegyzetekkel láthatják el, illetve szerkeszthetik ugyanazt a megosztott terméknézetet. Bonyolult ötletek és kreatív megoldások születhetnek meg gyorsan, ha az amúgy szóban elhangzó térbeli elképzelések vizuálisan megjelennek.

A technológia, ami lehetővé teszi ezt alapvető fontosságú az Onshape architektúrájában. Minden alkalommal használható, amikor valaki belép a termékadatokba ezért ennek a funkcionalitásnak az innováció elősegítésére való felhasználása a kultúra kérdésévé válik.

SaaS termékfejlesztési eszközei lehetővé teszik a mobil innovációt

Az NPD felhasználók számára a szinte mindenhonnan, bármilyen számítógépről elérhető   SaaS termékfejlesztési eszközöknek köszönhetően megadatik a lehetőség, hogy bárhonnan, az irodán kívülről is tudjanak dolgozni, tervezni. Így az Onshape „tervezz bárhonnan” lehetősége, több mint csak egy olyan funkció, amit a munkamániás mérnökök arra használnának, hogy egy óra munkát besuvasszanak a napjukba például a reptéren ülve. Sokkal inkább egy esély az új termékfejlesztési kultúra támogatására.

A SaaS technológia ezen előnye még fontosabbá vált a COVID-19 világjárvány alatt, amely arra kényszerítette a számítógép mellett dolgozó munkavállalókat, hogy otthonról dolgozzanak. Fontos azonban megérteni, hogy a mobilis és rugalmas munkaerő előnyei nem korlátozódnak a jelen krízisre. A vállalatok által végrehajtott változtatások, melyeket az otthoni munkához való alkalmazkodás miatt vezettek be, hosszú távon kifizetődők lesznek.

Például egy nemrégi IWG Global Workforce tanulmány kimutatta, hogy a vállalatok 85%-a tapasztalt produktivitásnövekedést a nagyobb rugalmasságnak köszönhetően. Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy a résztvevők 80%-a, amikor két hasonló munkalehetőség közül kellett választania, azt választotta, amelyik felkínálta a rugalmas munkavégzés lehetőségét. Azzal, hogy a SaaS termékfejlesztési eszközökkel biztosítani tudják a rugalmas mérnöki munkavégzést a vállalatok nem csak növelik a produktivitásukat, hanem vonzóbb színben is tűntetik fel magukat, amivel több munkaerőt vonzanak be a rendkívül kompetitív munkaerő piacon.

Záró gondolatok

A SaaS szoftverre való váltás számos előnnyel jár. Ezek közül általában azok kapják a legtöbb figyelmet, amelyek először jelennek meg a könyvelésben. Azonban a vállalatok, amelyek már elköteleződtek a SaaS termékfejlesztési eszközök mellett hamar észreveszik, hogy az olyan eszközöknek, mint az Onshape rendkívül nagy és hosszabbtávú szerepe lesz a sikereikben.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top