Ebből az esettanulmányból megtudhatja, hogyan használta a Wiksfors Technology, csúcstechnológiás start-up cég a Visual Components szoftvert egy teljes házmodul összeszerelésének vizualizálására, az egyes lapoktól és gerendáktól kezdve egészen a külső és belső falakkal, padlóval és mennyezettel ellátott kész modulig.

Háttér

A Wiksfors Technology egy svéd, a házgyártásra szakosodott start-up vállalat. A vállalat termelési és automatizálási mérnökei elkötelezettek amellett, hogy megreformálják a moduláris házak fejlesztésének folyamatát. A Wiksfors Technology-nak már régóta szilárd meggyőződése, hogy a szimulációs technológia a gyártásfejlesztés kulcsa.

„A koncepciók virtuális tesztelésének, valamint az ötletek műszaki és gazdasági szempontú értékelésének lehetősége alapvető fontosságú a legjobb gyártási módszer kiválasztásához.”

A Wiksfors Technology mérnök igazgatója

“Amikor a valódi “jövő gyára” megérkezik, nem azért fog különbözni a mostanitól, mert már automatizáltuk a ma használatban lévő folyamatokat. Azért lesz másmilyen, mert teljesen új eljárásokat és rendszereket találtunk ki a házak építésére, amelyek teljesen új gyártási technikákat igényelnek majd.”

A Wiksfors Technology egy testreszabható szimulációs platformot szeretett volna használni ehhez a projekthez, ahol felhasználhatják a moduláris házakhoz rendelkezésre álló termékadataikat. Különböző lehetőségeket megvizsgálása után a Visual Components megoldást találták a felhasználási céljaikhoz legmegfelelőbb platformnak.

Bevezető

Ez az esettanulmány bemutatja az első lépést a Wiksfors Technology azon hosszú távú célja felé, hogy egy testreszabható portfólióval rendelkezzen a moduláris házgyárak teljes körű szimulációs modelljeiről.

Az esettanulmány célja, hogy egy moduláris ház meglévő termékadataiból kiindulva vizualizálja a teljes házmodul összeszerelését az egyes lapoktól és gerendáktól kezdve egészen a külső, belső falakkal, padlóval és mennyezettel ellátott kész modulig. Ez a lépés nem tartalmazza a gépeket, robotokat és emberi operátorokat, mivel ez a rész a projekt következő fázisaiban kerül előtérbe. A hangsúly most a terméken és magán az összeállításon van.

A Wiksfors Technology úgy véli, hogy a gépek, a robotok és a kézi módszerek alkotják a gyár szívét, és, hogy a terméket (házmodulok) úgy kell kialakítani, hogy az illeszkedjen a meglévő gyártó létesítményhez. A projektről szólva Pontus hozzátette: “Nem a tervezés fogja irányítani a gyártási folyamatot, hanem a gyártási folyamat fogja irányítani a tervezést”.

A moduláris házgyártást néha “hópehely gyártásnak” nevezik, mert a gyártási rendszerben minden termék egyedi. Ebben az esetben a termék a házmodul. Ez a projekt kihívás elé állította a Visual Components platformját a nagy mennyiségű, egyedi méretekkel rendelkező alkatrészek kezelésében, és az olyan egyedi módon való összeszerelésében, ahol minden egyes házmodul különbözhet az előzőtől. A kihívásokkal és a megoldásokkal kapcsolatban Pontus a következőt mondta: “Az egyik megoldás erre a kihívásra az volt, hogy a Wiksfors Technology kifejlesztette saját, egyedi .NET plugin-jeit és python szkriptjeit, hogy igény szerint könnyen nyerhessen ki adatokat a szimulációs modellen belül különböző helyekről.”

Munkafolyamatok

A következőkben, a Wiksfors Technology lépésről lépésre bemutatja, a projekt első fázisának szimulációját.

  1. Egy egyedi plugin segítségével importálnak egy XML-fájlt, ami tartalmazza a komplett modul teljes geometriáját az utolsó lapig és gerendáig.

Egyedi plugin a XML adatok importálásához

  1. Falszerkezet létrehozása: A gerendák egyenként kerülnek be a helyükre, fokozatosan felépítve a keretet.

Falszerkezet összeállítása

  1. A fal első oldalának burkolása: A lapok egyenként kerülnek be a helyükre, fokozatosan beburkolva a falat.

Fal burkolása

  1. Fal mechanikai, elektromos és vízvezeték szerelése (Mechanical Electrical and Plumbing=MEP): A szigetelés, elektromos aljzatok és csővezetékek kerülnek a helyükre a falban.
  2. A fal második oldalának burkolása: A lapok egyenként kerülnek a helyükre, fokozatosan beburkolva a falat másik oldalát.
  3. Padló: A padló lapokat a már összeállított keretre szerelik fel, amely gerendái áthaladnak a MEP-el ellátott falburkolat mindkét rétegén (a 2-5. lépés megismétlődik a padlóelemeknél).
  4. Mennyezet: A mennyezetet ugyanazzal a keret összeállítással készítik, amely gerendái áthaladnak a MEP-el ellátott falburkolat mindkét rétegén (a 2-5. lépés megismétlődik a mennyezeti elemeknél).
  5. A Modul összeszerelése: Először a falakat rögzítjük a padlóhoz, majd a mennyezetet a falak tetejére.

A falak és a padló összeállítása

A mennyezet beszerelése

A ház összeállításának átlátszó nézete

A Wiksfors Technology-nak körülbelül 160 órát, azaz kevesebb, mint hét napot vett igénybe, hogy a Visual Components segítségével szimulálja a házak összeszerelésének különböző lehetőségeit. A Visual Components használatának előnye a rendelkezésre álló adatok felhasználása, valamint annak vizualizálása volt, hogy a moduláris ház alkotóelemei miként állnak össze, ha bekerülnek a helyükre. Továbbá a szimuláció erőteljes marketingeszközként/videóként is használható.

Ez az esettanulmány a Visual Components és a Wiksfors Technology gyümölcsöző együttműködését mutatta be, ahol a moduláris házgyártás egyedülálló szimulációs modelljét építették fel a semmiből. A projekt a Visual Components gyártásszimulációs platformjának és a Wiksfors Technology házgyártási adatokkal kapcsolatos tudásának, illetve tapasztalatának tökéletes ötvözete.

A Wiksfors Technology jövőbeli célja a moduláris házak teljesen automatizált és skálázható termelési rendszerének modellezése, ahol minden folyamat megtalálható. A Visual Components továbbra is fontos szerepet játszik majd a projekt következő fázisainak szimulációjában.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top