Tudja meg, hogyan használja a DHL, a világ legnagyobb logisztikai vállalata, a Visual Components gyártás szimulációs szoftverét az automatizálás bevezetésének elősegítésére a felgyorsult digitalizáció korában.

Amikor Adrian Dalsey, Larry Hillblom és Robert Lynn 1969-ben megalapították a DHL-t, még nem tudhatták, hogy forradalmasítani fogják a logisztika világát. Ma a DHL a világ vezető logisztikai vállalata. Több mint 220 országban, több mint 550 000 embert foglalkoztatnak, akik segítik a szervezeteket a határaik átlépésében, az új piacokra való bejutásban és az üzleti tevékenységük növelésében.

A DHL ellátási láncán belül a Digital Manufacturing a robotika és automatizálás innovációs és technológiai fejlesztési központjaként működik. A robotikai megoldások beszerzése, gyártása és integrálása biztosítja, hogy a DHL fenntartható versenyelőnyre tegyen szert.

Kihívások

A Digital Manufacturing a következő kihívásokra hívta fel a figyelmet, amelyekkel a DHL-nek a csomagolási műveletek során jellemzően szembe kell néznie.

 • Testreszabás – A különféle csomagolási megoldások biztosítása a különböző iparági vertikumokból érkező, eltérő igényű ügyfelek számára, beleértve az egészségügyet, a gyógyszeripart, az autógyártást, a pénzügyi szolgáltatásokat, valamint az élelmiszer- és italgyártást.
 • Szigorú csomagolási követelmények – Rendkívül pontosan kidolgozott kiszervezett ellátási láncok, amelyek a hatékony és pontos kimenet érdekében magas fokú technikai ellenőrzést igényelnek.
 • Vizualizáció – Lehetőség, mely segítségével képesek megmutatni az ügyfeleknek, hogy a DHL használata milyen működési előnyökkel jár, illetve hogyan képes a DHL hatékonyságnövekedést, költségcsökkentést és fokozott automatizálást elérni a csomagolási folyamatokban.

A kihívásokról George Walsh, a DHL Digital Manufacturing termékfejlesztési mérnöke a következőket mondta: “Az ellátási lánc és a logisztika folyamatosan változó természete és a nagyfokú verseny miatt automatizálási rendszereinket gyorsan és a lehető legalacsonyabb költségek mellett kell fejlesztenünk.

A DHL által nyújtott zökkenőmentes szolgáltatás biztosításához kulcsfontosságú a rugalmas és robusztus megoldások használata, és ez az a terület, ahol a kihívás szimulációjának és vizualizációjának lehetősége nagyban hozzájárul a sikerünkhöz.  A szimulációs szoftverek és a folyamatmodellezés segítségével meg tudjuk mutatni az ügyfeleinknek, milyen megoldásokkal segíthetjük az munkájukat anélkül, hogy megzavarnánk a működésüket.  A szimuláció segít az automatizálás javításában, hogy hatékonyságnövekedést érjünk el.”

Miért választotta a DHL a Visual Components szoftvermegoldást?

A Visual Components megoldását számos tényező alapján választották ki szimulációs eszközként a DHL projektjeihez, melyekből a Digital Manufacturing az alábbiakat emelte ki:

 • Fejlett platform, amely a modellépítéstől és a layout tervezéstől kezdve a berendezések ellenőrzéséig és a folyamatoptimalizálásig használható
 • A könnyű kezelhetőség és az egyszerű munkafolyamatok a csomagolási megoldások és folyamatok modellezéséhez
 • A Visual Components e-Catalogjában található parametrikus és újrafelhasználható modellek széleskörű választékának segítségével időt takaríthatnak meg a szimulációk összeállítása során
 • Egyedi berendezések gyors és egyszerű modellezése, amelyeket a szimulációban valós viselkedésnek megfelelően tudnak használni
 • A kiváló minőségű grafika és a tartalom exportálásának képessége vizuális kommunikációs eszközzé teszi

A Digital Manufacturing megosztott néhány esettanulmányt, ahol a Visual Components szimulációval egyszerűsítették a műveleteket és javították a folyamatok hatékonyságát a különböző beállításoknál.

Egészségügyi ipari csomagolórendszer – 35%-kal javult a feldolgozás hatékonysága

Ez az esettanulmány egy egészségügyi iparágban működő termelési rendszerről szól, ahol a kézi csomagolási folyamatot számos, az Egyesült Királyságban szétszórt egyéni munkaállomáson végezték. A Digital Manufacturing lehetőséget látott a gyártósor hatékonyságának javítására a nem értéknövelő feladatok automatizálásának és a legjobb optimalizálási gyakorlatokatok együttes használatával. A Visual Components segítségével láthatóvá vált, hogy 35%-os hatékonyságjavulás is elérhető az egyéni munkaállomásokról az optimált folyamatra  való áttéréssel.

A szimuláció használatával az ügyfél könnyedén átláthatta a folyamat működését, ami segítette a döntéshozatalt és a megvalósítást. A kézi működés koncepciójának megtekintésétől az első szimuláció elkészítéséig 3 hét telt el. A szimuláció bemutatásától a projekt megerősítéséig pedig további 3 hét. A döntéstől számított néhány héten belül megépült az első vonal. A Visual Components szoftverrel végzett szimuláció nem csak valósabbá tette a teljes folyamatot a tényleges termékek és feladatok szemléltetésével, hanem olyan bizalmat is teremtett, amely lehetővé tette az ügyfél számára, hogy a szimuláció nélküli esetekhez képest gyorsabban hozza meg a döntéseket.

Elektronikai termékek csomagolása – 35%-os termelékenységnövelés a költségek fenntartása mellett

Az ügyfél szerette volna tudni, hogy milyen hatása lenne annak, ha az egy robotból álló gyártósorát, a kezelői beavatkozás minimalizálásával, három párhuzamos robotból állóra alakítanák. A Visual Components segítségével a Digital Manufacturing csapata kísérletezhetett, a gyártósor automatizálási koncepciókkal, hogy megtalálják a költség, a rugalmasság és a teljesítmény megfelelő egyensúlyát. A szimuláció használata lehetővé tette az egyes koncepciók hatékonyságának fejlesztési szakaszban történő kiszámítását, valmint az optimális terv kiválasztása is könnyebbé vált az adatvezérelt tényekkel. A kiválasztott gyártási koncepció 34%-kal javítja az egyes robotrendszerek termelékenységét, és a korábbi 7 percenkénti kezelői beavatkozást 41 percre sikerült növelni, amellett hogy a folyamatát 50%-al gyorsabban, csupán 9 perc alatt el lehet végezni.

A projekt céljainak túlszárnyalása

A Visual Components használatával a DHL jelentős működési javulást és költségmegtakarítást tudott elérni ügyfelei javára. Ez versenyelőnyt jelentett a DHL számára, ügyfélkörének bővítéséhez. Íme néhány a DHL által kiemelt fontos előnyök és tények közül:

 1. Vizuális kommunikációs eszköz

A szoftver használatával a DHL ügyfelei láthatták a vállalat által javasolt (automatizálási) változtatások gyártósor hatékonyságára gyakorolt hatásait, ami döntő mértékben befolyásolta, hogy az ügyfél hozzájáruljon a változtatásokhoz.

 1. Hatékonyság növelés

Az egyéni munkaállomásokról az optimált folyamatra való áttéréssel 35%-os hatékonyságjavulás volt elérhető.

 1. Javított layout terv

Az alapterületigény 33%-kal csökkent, miközben a termelés hatékonysága 35%-kal javult.

 1. A lehetséges problémák korai azonosítása

A szimuláció lehetővé tette a jobb automatizálást, a folyamatáramlást és a futószalagos munkamegosztás központosítását. Ez jelentősen lecsökkentette a szükséges dolgozói létszámot anélkül, hogy a termelés, a minőség, vagy a folytonos anyagáramlás színvonala sérült volna.

 1. Több koncepció gyors kidolgozása

Több szimulációs tervet hoznak létre, annak érdekében, hogy ki tudják számolni az optimális termelési folyamatot, valamint össze tudják hasonlítani robotok használatát az emberi munkaerővel. Ennek eredményeképpen a robotok termelékenysége 14%-kal javul, és a műveleti interakció 25 percenkénti egyszeri alkalomról 50 percenkéntire javul, és 50%-kal csökkent az operátorok teljes beavatkozási ideje.

Amikor a Visual Components különböző ipari esetekben betöltött szerepéről beszélt, George Walsh, a Digital Manufacturing termékfejlesztő mérnöke a következőt mondta:

“A Visual Components segítségével sikerült nagyobb hatékonyságnövekedés és csökkentett csomagolási és feldolgozási költségeket elérni, miközben segítettünk ügyfeleinknek abban, hogy az automatizálással miként javítható a termelés hatékonyságának általános növelése. A szoftver minden szempontból kiemelkedő.”

Összegzés

A DHL a Visual Components segítségével javította a csomagolási folyamatot, csökkentette a költségeket, fokozott automatizálást vezetett be a csomagolási folyamatba az ügyfelei javára, miközben a DHL-t versenyelőnnyel ruházta fel, hogy több ügyfelet nyerjen. A legtöbb szimulációs felhasználási esetük a következőkben foglalható össze,

 • A csomagolási folyamat és a gyártás megvalósíthatóságának megtervezése, optimalizálása és ellenőrzés
 • A kapacitás és a rugalmasság növelése automatizálással
 • A tervek és megoldások dinamikus bemuatása ügyféleknek és a projekt érdekelt feleinek
 • Gyorsan elvégezhető a szimulációs modellek tervezése és felépítése

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top