Előfordult már Önnel, hogy ragaszkodott egy nagyon régi szoftverhez? Amennyiben értékes szellemi tulajdonnal rendelkezik ez jó ötletnek tűnhet. Miért veszítené el az adatait egy új szoftver miatt, ami nem kompatibilis a régivel? Olyan szoftver miatt, ami nem tudja megnyitni a korábbi verziókban készült fájlokat.

A CAD szoftvert használó terméktervező mérnököknek rendkívül fontos tényező a szoftverek felfele, azaz az újabb verziók fele irányuló kompatibilitása. Ennek oka, hogy nagy mértékben támaszkodnak a korábbi évek modelljeire, hiszen ezek alapként szolgálnak a jelenlegi munkáikhoz. A tervek újbóli felhasználása egyrészt költségcsökkentést jelent, másrészt a mielőbbi piacra jutási célok megvalósításának kulcsát is jelenti. Továbbá biztosítja a minőséget is mivel a múltban már bevált alkatrészeket beemeli az új termékekbe is.

Ez magyarázatot ad arra, hogy egy volt kollégánk miért tartotta meg a régi munkaállomását, Pro/ENGINEER 7 használatára.

Milyen régi a Pro/ENGINEER 7? Ha ezt 2020-ban olvassa, akkor 29 éves.

A PTC-nél biztosítjuk a felhasználóinkat arról, hogy a Creo támogatja a szoftverek közötti felfele irányuló kompatibilitást, ezért nem kell aggódnia amiatt, hogy a jelenlegi tervei nem lesznek használhatók a jövőben. Azonban, amikor a volt kollégánk említette, hogy még mindig van neki Pro/ENGINEER 7 szoftvere, kíváncsivá váltunk, hogy a 20. század technológiájának adatai még mindig használhatók e.

A Creo és a Pro/Engineer találkozása

A kolléga elindította a régi Pro/ENGINEER 7 rendszert, létrehozott benne egy modellt, majd megpróbálta megnyitni ugyanazt a modellt a legfrissebb Creo verzióban. A következő történt:

Létrehozott egy alkatrészt a Pro/ENGINEER-ben.

Árnyékolt megjelenítésre váltott és egy méretet módosított.

Megpróbálta megnyitni a fájlt Creo 7-ben.

Sikerült!

Majd megváltoztatott néhány méretet.

Ezután módosította a geometriát.

Eddig rendben van, de ezt meg tudta volna tenni a régi rendszerben is, ezért…

… létrehozott egy multibody alkatrészt. Ez határozottan nem létezett 1991-ben.

Nézze meg a kísérletről készült videót és győződjön meg róla, milyen messzire jutottunk!

Adja meg a modelljeinek a megérdemelt hosszú élettartamot

A fenti tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy 30 éves platformon készült modellt nem volt egy nagy bűvészmutatvány multibody alkatrésszé változtatni.

A Creo 7-be betöltött parametrikus modellhez hasonlóan a régi terv is ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik másik modern modell. Futtattható rajta valós idejű szimuláció, hozzá lehet adni MBD annotációkat, validálható a 3D nyomtatáshoz vagy akár optimalizálható is mesterséges intelligencia és generatív tervezés használatával.

A tapasztalat?

Nem számít mikor készült a terv, a Creo-val mindig biztos lehet benne, hogy a jövőben is fog tudni dolgozni vele.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top