A jelen IT kihívásai

Az IT világa folyamatosan változik, fejlődik. A vállalatok próbálnak alkalmazkodni a multicloud környezethez az SaaS / IaaS alkalmazásokkal. Ennek oka, hogy a WAN hálózatok egy másik korszakra lettek tervezve, így nem állnak készen a hálózati forgalom hirtelen robbanásszerű növekedésének kezelésére, melyet a felhő alapú alkalmazások okoznak. Ez a forgalomnövekedés az alkalmazáskezelés bonyolultabbá válását, a teljesítmény kiszámíthatatlanságát és az adatok sebezhetőségét eredményezi.Az internetes és a felhő alapú megoldások térhódításának köszönhetően a vállalatok folyamatosan újabb és újabb fenyegetéseknek, elvárásoknak vannak kitéve. Nagy kihívást jelent a vállalat üzletkritikus eszközeinek védelme, melyhez sok esetben a munkavállalók, partnerek és ügyfelek is hozzáférhetnek. A szélessávú hozzáférés lehetővé tétele a WAN segítségével még inkább fokozza a biztonsági követelményeket, melyek kihívás elé állítják az IT-t a felhasználói élmény, a biztonság és a komplexitás tökéletes egyensúlyának megteremtése érdekében.

A ’régi’ WAN

A tradicionális WAN funkciója a felhasználók összekapcsolása az irodákban vagy a campusokon az adatközpontban lévő különböző alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal. Ezek a kapcsolatok jellemzően a dedikált MPLS hálózaton lettek kiépítve a biztonságos és megbízható kapcsolat biztosítására. Ez egy felhő-orientált világban azonban ez már elérheti saját korlátait. A hagyományos routerek különálló egységekként, külön-külön konfigurálva biztosították a kapcsolatot a felhasználók között. Ez már egy kis kiterjedésű hálózatban is jelentős terhet jelent az IT üzemeltetés számára.

Az ’új’ WAN

A folyamatosan változó és megújuló üzleti igények új hálózati modellt igényelnek. Az új WAN megoldást kínál a jelen üzleti kihívásaira. A szoftver alapú WAN a hálózati kapcsolatok új megközelítése, amely csökkenti a működési költségeket és javítja az erőforrás-felhasználást a többtelephelyes architektúrák esetében.  A hálózati mérnökök hatékonyabban használhatják a sávszélességet és ezáltal a legmagasabb szintű teljesítményt tudják biztosítani a kritikus alkalmazások számára anélkül, hogy feláldoznák a biztonságot vagy az adatvédelmet.

Milyen előnyei vannak az SD-WAN-nak?

Az SD-WAN segítségével megvalósítható:

 • Egyszerűsített menedzsment: A központi, felhő alapú WAN-architektúrának köszönhetően az SD-WAN leegyszerűsíti akár több ezer végpont skálázását, függetlenül attól, hogy egy távoli irodában, a campuson vagy a felhőben vannak. Ennek köszönhetően lehetővé teszi az IT számára a távolról történő, úgynevezett „zero-touch” telepítést globálisan, egyetlen kezelési felületen keresztül.
 • Jobb felhasználói élmény: A WAN optimalizáció segítségével kontinenseken átívelve biztosítható az alkalmazások optimális teljesítménye bárhol, bármikor. Kapcsolódási hiba esetén az alkalmazásfigyelő forgalmat generál az érintett területek és a biztonságos internetkapcsolat között az üzletkritikus alkalmazások működtetése érdekében.
 • Fejlettebb biztonság: A veszélyeket a megfelelő helyen kell megelőzni. Az SD-WAN architektúra minden szinten biztonsági megoldásokkal van felszerelve, nem csak az adatközpont rendelkezik fejlett védelemmel. Ezen védelmek közé tartozik az URL filter, IPS, ZBF

Hogyan segíti az SD-WAN az IT-t?

A hagyományos WAN architektúra a vállalkozások, fiókirodák és adatközpontok körére korlátozódott. Napjainkban azonban a vállalkozások SaaS/IaaS felhő alapú alkalmazásokat használnak, így a WAN architektúrán robbanásszerűen megnőtt az adatforgalom a különböző alkalmazások között. Az üzleti modellekben bekövetkezett változások többszörös következményekkel járnak az IT-ra nézve. Az alkalmazottak termelékenységét befolyásolják a SaaS alkalmazás teljesítményével kapcsolatos problémák.  Az IT-nak napi rendszerességgel küzdenie kell a különböző felhasználók többféle eszközzel történő összekapcsolásával a multicloud környezetben.

Az SD-WAN segítségével megvalósítható a routing, védelem és a WAN hálózat egyszerűbb kezelése. Az üzleti előnyök a következők:

Alkalmazások

 • Magas rendelkezésre állás a kiszámítható SLA-val minden üzletkritikus vállalati alkalmazás számára
 • Többszörös hibrid aktív kapcsolat minden hálózati forgatókönyv számára
 • Dinamikusan irányítja az alkalmazásforgalmat a hatékony szállítás érdekében

Egységesített védelem

 • Alkalmazás-kritikus szabályozás valós idejű betartása hálózati problémák felmerülése esetén
 • Integrált védelem
 • Biztonságos adatforgalom a szélessávú interneten keresztül

Optimalizált felhő alkalmazások

 • A WAN hálózat zökkenőmentes kiterjesztése a különböző nyilvános felhőkre
 • Valós idejű optimalizált teljesítmény az Office 365, a Salesforce és más jelentős SaaS alkalmazások számára
 • Optimális munkafolyamatok a felhő alapú platformokhoz, mint az AWD és az Azure

Egyszerű és biztonságos működés

 • Egyetlen, központosított irányítási felület a WAN, a felhő és a biztonsági megoldások konfigurálásához és kezeléséhez
 • Előre konfigurált alapbeállítások minden telephelyen
 • Részletes teljesítménykimutatás minden alkalmazáshoz és WAN-hoz

Cisco SD-WAN eszközök

A Cisco portfóliójában az SD-WAN routerek az egészen kicsi teljesítményűtől a több 10Gbps-képesig terjednek, rezes, optikai és LTE interfészekkel. A virtuális routerek több, népszerű virtualizációs megoldást is támogatnak, legyen szó on-premise virtuális környezetről vagy egy cloud szolgáltatónál üzemelő datacenterről.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top