A gyártásban vezető helyen álló cég a PTC Windchill, Creo és Creo View megoldásait használja folyamatainak modernizálásához, valamint a korábbi tervek továbbfejlesztéséhez és más termékekben való esetleges felhasználáshoz, információ megosztáshoz, illetve a közös munka zökkenőmentessé tételéhez.

A kihívás: Kézi vezérlésű, különálló folyamatok és gyenge termelékenység, melyek akár biztonsági kockázatot okozhat

Korábban a termékfejlesztési adatokat az LS Industrial Systems-nél a különböző részlegek mérnökei a saját, egymástól független CAD munkaállomásaik adattárolóin tárolták. Ennek megfelelően a termékfejlesztési adatok nem voltak alkalmasak arra, hogy a termékkel foglakozó különböző részlegek megosszák egymás között őket, és ritkán használták fel újra a már meglévő terveket, ellenben a duplikált munka gyakori eset volt. Továbbá a központilag, mindenki számára elérhető tudásbázis hiánya azt is jelentette, hogy amikor a mérnökök nyugdíjba vonultak vagy elmentek a cégtől, értékes tudást vittek magukkal. A cég nem megfelelő CAD adatkezelési folyamatai sérülékennyé és a vetélytársak által könnyen megszerezhetővé is tették ezeket az adatokat. Nem utolsó sorban pedig termékéletciklus kezelési (PLM= Product Lifecycle Management) rendszer nélkül az adatokat manuálisan kellett kinyerni a CAD eszközökből és bevinni az ERP rendszerbe a gyártási darabjegyzék (mBOM=manufactoring-bill-of-materials) elkészítéséhez.

A megoldás: A PTC Windchill és a PTC Creo bevezetése

Az LS Industrial Systems mind az UGS Teamcenter Engineering megoldását, mind a PTC Windchill PDMLink (adatkezelési) megoldását megvizsgálta, és végül a PTC mellett tette le a voksát. Így 2007-ben a bevezették a PTC Windchill PDMLink 8.0-át annak érdekében, hogy létre tudjanak hozni egy, a tervezéstől egészen a gyártásig terjedő, komplett adatáramlási folyamatot. Emellett a cég a PTC 3D CAD/CAM eszközét, a Creo-t is használni kezdte a moduláris tervezési folyamataik fejlesztéséhez, valamint a továbbfejlesztett, parametrikus modellező funkciókban rejlő lehetőségek kihasználásához. Azoknak a csapatoknak, akik korábban nem használtak CAD eszközöket, de szükségük van 3D modellekre, rendelkezésére áll a PTC megjelenítő megoldása, a PTC Creo View MCAD. Ezzel meg tudják nézni a terveket és a látottakat fel tudják használni a munkájuk során.

Moduláris termék tervek a különböző modellekhez

Az egyik kulcsfontosságú előnye a cégnél (LS Industrial Systems=LSIS) bevezetett PTC PLM rendszernek, hogy nagyobb termékskálát tudnak nyújtani a vásárlók számára. Mivel az LSIS termékskálája igen széles, sok mérnökre volt szüksége a nagymennyiségű termékmodell frissítéséhez és fenntartásához. De a PTC Windchill és Creo tervező funkcióinak köszönhetően lényegesen könnyebbé vált a termékváltozatok létrehozása, az új funkciók bemutatása, akár több termékre vonatkozóan is, valamint az új modellek konfigurálása a korábbi tervek felhasználásával. A régi modellek újra felhasználása abban is segíti a céget, hogy a vetélytársaknál gyorsabban hozzanak létre új termékeket.

Globális együttműködés a belföldi és külföldi csapatok között

A költségek csökkentése és a termékek gyors kiszállításának biztosítása érdekében az LS Industrial Services három telephelyet nyitott meg Kínában. Ezen belső-irányítású telephelyeken kívül az LSIS szeretne terjeszkedni és tervezi, hogy a közeljövőben külső beszállítókkal is együttműködik majd. Ennek érdekében mind a gyártási, mind a tervezési folyamatainak fő fókusza a globális, határon túlmutató közös munka lesz.

A PTC Windchill megoldásának bevezetése előtt a termékinformációk minden aspektusát – dokumentumokat és rajzokat, email-eket, konferencia igényeket, visszajelzéseket és jóváhagyásokat – manuális úton, többnyire offline kezelték és kommunikálták a csoportok között. Semmilyen központi feljegyzés nem készült ezekről az információkról, illetve a bekövetkezett változásokat nem rögzítették sehol. Továbbá az információk szétoszlottak a csoportok között és egyszerre akár többen is dolgoztak velük, több különböző formában. Így rendkívül nehéz volt elkerülni a duplikációk megjelenését vagy a már nem aktuális verziók használatát.

A PTC Windchill viszont lehetővé tette az LSIS számára, hogy egyetlen rendszert hozzon létre az adatokból, amit aztán egyaránt meg tud osztani a belső partnerekkel és egy harmadik féllel is. Ez a lépés egy olyan központosított tudásbázist és adatrögzítést eredményezett, ami többek között a csoport interakciónak, döntéseinek, változtatásainak nyomonkövetését is tartalmazta. A beépített, szerepalapú hozzáférésnek köszönhetően a cég meg tudja határozni az egymással megosztott adatok tartalmát, formátumát, így meg tudja védeni az intellektuális tulajdonát. A valós idejű munkafolyamat és elfogadási folyamatok során a globális csoportok könnyedén nyomon követhetik a termékéletciklus fázisait és pontosan ki tudják elégíteni a fellépő igényeket.

Jong-Ho Song, az LS Industrial Systems vezetője elmondta, hogy ahogyan a kooperatív döntéshozatal hatékonyabbá vált, a teljes működés termelékenysége is számottevően nőtt.

„A PLM rendszerek használatának köszönhető közös munkának és rendszeres kommunikációnak eredményeképpen a cég elérte, hogy pontosan tartani tudja a határidőket és elkerüli az üzleti lehetőségek elvesztését.”

Mérnöki és gyártói együttműködés

A világszerte elhelyezkedő csapatok együttműködésének javítása mellett, a PTC megoldásai segítettek az LS Industrial Systems-nek a terméktervezés és a gyártás összehangolásának fejlesztésében is. „Mindenképpen el fogjuk érni, hogy a terméktervezőink és a gyártással foglalkozó mérnökeink a termékfejlesztési projektek indításakor egy csapatké nt dolgozzanak. Mégpedig azért, hogy biztosítsuk köztük a szoros együttműködést.” – mondta el Jong-Ho Song. „Ezáltal lehetőségük lesz a végleges terméket szem előtt tartva megvitatni a terméktervezési specifikációkat, minimalizálva ezzel a próbadarabok elkészítésével töltött fölösleges időt. Továbbá a terméktervezők és a mérnökök közötti szoros együttműködés több kívánatos hatással is járhat. Mint például a termékhez felhasznált alkotórészek mennyiségének a minimumra szorítása, az összeállítási folyamat egyszerűsítése, a gyártási idő rövidítése, a termékminőség javítása, illetve a költségek csökkentése.” – magyarázta Song.

A PTC PLM rendszerének hála mind a termék mérnökök, mind gyártással foglalkozó mérnökök részt tudnak venni a tervezési, elemzési és elfogadási folyamatokban – a teljes termékéletcikluson keresztül, nem csak bizonyos pontokon. Ebből a szoros együttműködésből következik, hogy minden érintett csoport teljes mértékben fel tudja mérni és megérti a tervezés során szükséges változásokat. Song az is elmondta, hogy PLM rendszer lehetővé teszi párhuzamos munkát a termékfejlesztésben azáltal, hogy minden érdekelt résztvevő számára elérhetővé teszi a tervezéssel kapcsolatos információkat már a tervezési folyamat legelejétől kezdve.

„Az érdekelt szektorok visszajelzést tudnak adni a tervezési szektor számára, így tökéletesítve a terméket már a tervezési szakaszban, ami a hibákból adódó költségek csökkentését jelenti.” – mondta el Song. „Egy ilyen folyamat gyors kommunikációt és döntéshozatalt tesz lehetővé.”

Az eredeti cikket elolvashatja itt.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top