Akik az SAP elmúlt évtizedeiben SAP alkalmazások fejlesztésével akartak foglalkozni, meg kellett, hogy ismerjék az SAP programozási nyelvét, az ABAP-ot. Használata során megtapasztaltuk, hogy ABAP milyen jól illeszkedik az SAP rendszeréhez és az egyre praktikusabb fejlesztőeszközök segítségével hatékonyan tudunk vele SAP alkalmazásokat fejleszteni, standard programokat bővíteni. Az elmúlt néhány évben viszont azt látjuk, hogy az SAP sorra jelenik meg olyan termékekkel, melyek fejlesztése más programnyelveken történt. Sok ABAP fejlesztőben felvetődik a kérdés, hogy van-e még jövője az ABAP-nak és hogy szükség lesz-e másra váltani.

Amikor én sok évvel ezelőtt elkezdtem megismerkedni az SAP-val és az ABAP-pal (még ABAP/4-nek nevezték), akkor feltűnt, hogy más általam ismert programozási nyelvekhez képest, az ABAP milyen sok utasítást tartalmaz. Az utasítások mennyisége az évek során valószínűleg még nőtt is, bár sokat közülük elavulttá nyilvánítottak. Az összes ABAP kulcsszót szinte lehetetlen megismerni, de szerencsére erre nincs is szükség. A fejlesztések során azok egy már kiismert részhalmazával dolgozunk, de még így is sokszor kell belekukkantanunk a Help-be, hogy megnézzük az utasítás és opcióinak pontos leírását. Ahogy gyűltek a tapasztalatok, az ABAP fejlesztők felismerték, hogy ezzel a nyelvvel hatékonyan lehet a hagyományos üzleti igényeket megvalósítani.

Annak érdekében, hogy minél robosztusabb és jól továbbfejleszthető alkalmazásokat lehessen készíteni, az SAP a 4.5 Bázis release-ben megjelent az ABAP Objects-szel, amely az ABAP programozási nyelv objektum orientált kiegészítése. Ezzel minden ABAP fejlesztőnek meg kellett ismerkedni, mivel az új tranzakciókat az SAP már ezek használatával készítette.

Azt lehetett látni, hogy az SAP az ABAP fejlesztésével igyekszik a legtöbbet kihozni ebből a nyelvből úgy, hogy a már meglévő fejlesztések továbbra is működjenek. Az is látszik viszont, hogy az SAP igyekszik követni a technológia és a piaci igények változását és ezért szüksége van többféle programozási nyelv alkalmazására. Egy jó példa erre a HANA, amely az ABAP-on kívül kihasználja a Javascript, OpenSQL, and SQL előnyeit. Az adatbázis programozásnak (SQL) ezért nőhet meg a szerepe, mert egyes programrészeket magában az adatbázisban tudunk hatékonyabban megalósítani. Egy másik példa a SAPUI5, amely egy előre definiált javascript könyvtár Fiori alkalmazások készítéséhez. Az SAP legújabb vállalatirányítási rendszere az S/4HANA már főként a Fiori-t használja felhasználói interfészként. Ezek az alkalmazások oData szervizhívások segítségével kommunikálnak a back-end rendszerrel.

Azzal, hogy az SAP kihozta a SAP Netweaver-rel a J2EE platform-ot lehetővé vált webes analitikus applikációk fejlesztése Java nyelven is úgy, hogy ezek jól hordozhatók, jól skálázhatók és biztonságosak legyenek. Ezzel nyilvánvalóan megnőtt a lehetősége a Java fejlesztőknek az SAP munkaerő piacon.

A felhő alapú SAP megoldások pedig, mint pl. a SAP HCI, pedig már nem is igényelnek hagyományos ABAP programozást. Hasonlóan a SAP Enterprise Portal vagy a PI/PO Java nyelvben lettek fejlesztve.

Ennek ellenére az látszik, hogy ezek a programozási nyelvek inkább kiegészítik egymást olyan komplex megoldásokat eredményezve, melyek lefedik az üzleti igényeket. Ráadásul még sokáig megmaradnak a hagyományos SAP ERP rendszerek, melyek ABAP alapon működnek, és amelyeket még több évig támogatni kell.

Az előzőek alapján úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő 10 évben ABAP fejlesztőkre továbbra is szükség lesz, de az is látszik, hogy azok a fejlesztők, akik nyitottak az új eszközök és nyelvek irányába több lehetőséget fognak találni, hogy érdekes — és nem mellesleg jól fizető — projekteken dolgozhassanak.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top