Az állapotok kombinációja jól használható a prezentációkban és jelentésekben szereplő képekhez (“viewgraph engineering”), valamint Creo-ban a modellek és koncepció bemutatásához a tervezési felülvizsgálatok során. Az állapot kombinációk a grafikus terület alján lévő füleken jeleníthetők meg, így egyetlen kattintással lehet váltani minden egyes előkészített állapot között. A kombinált állapotok segítségével egyszerre lehet aktiválni előre definiált állapotokat. Akár több ilyen kombinált állapot is elmenthető, melyek között a mérnök tetszés szerint váltogathat, annak függvényében, hogy min dolgozik épp, vagy mit szeretne szemléltetni egy rajzon vagy prezentációban. A Creo ezen képességével a tervezés folyamán jelentősen növelhető például a nagy méretű összeállítások átláthatósága. Az elmenthető állapotfajták a következők:

Egyszerűsített ábrázolások

Az egyszerűsített ábrázolások főként a nagy összeállítások kezelésének eszközei. Lehetőséget biztosítanak annak szabályozására, mennyi részletet tölt be a felhasználó a számítógép memóriájába, így az sokkal hatékonyabban tud működni azáltal, hogy az egyes egyszerűsített ábrázolásoknál kizárhatók bizonyos alkatrészek. Ez a megoldás könnyebben kezelhető, mint az Elrejtés és a Fóliák parancs az alkatrészek megjelenítésének kikapcsolásához.

Robbantott állapotok

Az alkatrészek összeállításon belüli elhelyezkedésének és összeszerelésének megjelenítéséhez elmozgathatjuk és elforgathatjuk őket a végleges helyzetükből. A CAD környezetben ezt nevezik robbantott állapotnak. Az lkea bútorok összeszerelési utasításai is ezt a megjelenítési formát alkalmazzák.

Egy motor összeállításának robbantott állapota a Creo-ban

Keresztmetszet

Annak megértéséhez, hogy egy alkatrészt miként kell legyártani, szükséges, hogy lássuk a belső falvastagságot, a furatok és üregek keresztmetszeteit. Az összeállításoknál pedig látnunk kell az alkatrészeket a burkolaton belül. Erre lehetőség van azáltal, hogy egy sík vagy egyenes vonalakból álló vázlat mentén elvágjuk a modellt és így egy keresztmetszeti képet kapunk.

Keresztmetszeti nézet a Creo-ban

Stílus állapotok

A Creo-ban lehetőség van a modell különböző módokon való megjelenítésére. Ilyen lehet a drótváz, a takart vonalakat tartalmazó, a takart vonal nélküli, az árnyékolt és élekkel árnyékolt megjelenítés. Az áttekinthetőség érdekében az egyes komponenseket más-más módokban is megjelenítheti. A modell megjeleníthető árnyékolt élekkel, míg a külső alkatrészek lehetnek takart vonal nélküli megjelenítésben, így láthatóvá válnak a modell belső részei is. A megjelenítési módok kiválasztott kombinációja el is menthető.

Megjelenési állapot

Minden alkatrészmodell saját meghatározott megjelenéssel rendelkezhet, ami lehet szín vagy textúra. A megjelenési állapotok lehetővé teszik, hogy az összeállításhoz tartozó alkatrészekre többféle megjelenést alkalmazzunk és kiválasztható, hogy melyiket szeretnénk aktiválni.

Az eddigi állapotok kombinációja (=kombinált állapotok)

Az állapotok kombinációja egy elmentett tájolásból, a fenti megjelenítési állapotok bármelyikéből vagy mindegyikéből, valamint 3D megjegyzésekből áll. Ily módon az állapotok kombinációjával teljes mértékben személyre szabhatja a modellek megjelenítését annak megfelelően, ahogyan látni szeretné és ahogyan szeretné, ha mások látnák. Az állapotok kombinációja közzé tehető a Creo View segítségével és ezáltal megoszthatók az ellátási lánc minden résztvevőivel, mint a tervezés, a műhely, az értékesítés, vagy a marketing.

Több különböző nézet kombinált megjelenítése a Creo-ban

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top