A XXVII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika tanszéke rendezte meg 2022. 04.12 – 04.14. között. A verseny során a hallgatóknak egy elméleti írásbeli fordulót és két programozói versenyszámot kellett teljesíteniük. Az idei versenyen az egyik programozói versenyszám technológiája virtuális, vagyis a technológia digitális ikerpárja volt. 

De mi is az a digitális iker? 

Az egyszerű válasz az, hogy egy fizikai rendszer virtuális reprodukciója. Több, mint egy CAD-modell, bár általában az a kiindulópont. A digitális iker egy számítógépes modell, amely úgy néz ki és úgy viselkedik, mint az általa leképezett fizikai rendszer. Továbbá, a kettő között lehet kapcsolat az adatcsere érdekében, hogy a virtuális rendszer szinkronizálni tudjon a valós rendszerrel. A gyártásban a digitális iker egy egyedi gépet, egy cellát, egy teljes gyártósort, vagy akár egy teljes gyárat is leképezhet.

A Visual Components szoftverrel sikerült rekonstruálni virtuálisan a technológiát, azaz egy háromtengelyes portál rendszert és a megfogót.  A mozgás végrehajtásáról és a megfogó működéséről visszajelző lámpák is beépítésre kerültek, melyek az eredeti modell tervében nem szerepeltek. A szimulációban a portál rendszert és a megfogót egy Siemens S7-1500-as virtuális PLC működteti, ezt nevezzük virtuális üzembe helyezésnek. Az eredeti feladatkiírástól akár eltérő üzemmódok is megvalósíthatók a szimulációs modell megváltoztatása nélkül is.

A versenyre való felkészülést, illetve az oktatást nagymértékben elő tudja segíteni a fizikai rendszerek Visual Components szoftverben létrehozott digitális ikerpárja.  A verseny körülményeit szimulálni képes munkaállomás a hallgatók gyakorlását támogatja. Az állomás az első ábrán látható.

1. ábra: A verseny körülményeit szimuláló munkaállomás

A Visual Components segítségével folyamatban van az idei verseny nem virtuális technológiájához tartozó digitális ikerpár elkészítése, továbbá akár az összes eddigi verseny feladat digitális ikerpárja is megépíthető.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top