A programozható logikai vezérlő (PLC) magas fokú megbízhatóságot, könnyű programozást és kidolgozott hiba diagnózist igénylő applikációkhoz tervezett speciális számítógépet jelent. Rendszerint a gyártási folyamatok során használják őket, főként a szerelősor robotjainál.

A PLC tervezetét a használat előtt mindenképpen validálni kell. Ennek a folyamatnak három fázisa van. Egyrészt a PLC által használt funkciók megfogalmazása, másrészt egy, ezen funkciókat ellátó PLC megépítése, harmadrészt pedig annak biztosítása, hogy a PLC a tervezettnek megfelelően működik. A PLC validálása sokszor támaszkodik az OPC egységesített architektúrájára (Unified Architecture). Az OPC UA túllép az OPC Classic határain, így növeli a termelékenységet, emeli a minőséget és csökkenti a költségeket. A Visual Components az OPC UA számára egy olyan kezelőfelületet biztosít, amelyen a felhasználók a szimuláció és a külső vezérlők összekötésével elvégezhetik a PLC validálási folyamatot.

„A Visual Components az OPC UA számára egy olyan kezelőfelületet biztosít, amelyen a felhasználók a szimuláció és a külső vezérlők összekötésével elvégezhetik a PLC validálási folyamatot.”

Az OPC UA áttekintése

Az OPC UA az ipari automatizáláshoz készített gép és gép közötti kommunikációs protokoll. Az OPC Foundation hozta létre, melynek jelenleg 35 együttműködő partnere van. Főbb felhasználói között megtalálhatóak gyártó, gyógyszeripari, olaj és gázipari, valamint ipari robotikával, építési automatizálással foglalkozó cégek. Az OPC UA egy független felhasználói felület, tehát nem igényel meghatározott operációs rendszert, vagy programozási nyelvezetet sem. Továbbá az OPC UA nyitott adatforrással rendelkezik, így illetékek és korlátozások nélkül használható.

Az OPC UA a kontroll és az adatok összegyűjtése céljából, lehetővé teszi az ipari berendezések és rendszerek számára az egymással való kommunikációt. Egy egységes információs modellt használ, amivel a cégek az adataikat névterekké alakíthatják, így előnyt kovácsolhatnak az OPC UA szolgáltatás orientált architektúrájából (SOA). Az OPC UA rendelkezik egy kidolgozott biztonsági kerettel is, amely hitelesíti az ügyfeleket és a szervereket, így biztosítja a kommunikációjuk sértetlenségét.

A PLC validálás előnyei

Azon iparágakban (például gyógyszeripar), ahol a termék minősége kifejezetten fontos, a PLC validálása egy jogos igény. A folyamat széleskörű dokumentációt igényel, az eljárásokról, a tesztek adatairól, az összegzésekről, valamint a tanúsítványokról. Ez a dokumentáció biztosítja a felhasználókat arról, hogy a PLC folyamatosan rendelkezésre fogja bocsátani az előzetesen meghatározott kikötéseknek megfelelő ellenőrző információkat és adatokat. A validáció különösen előnyös azon gépek esetében, melyek a felhasználói igények kiszolgálása céljából folyamatosan változó szoftvereket használnak. Szintén józan üzleti gyakorlat annak bemutatása, hogy a PLC a tervezettnek megfelelően működik.

Egy távoli OPC UA szerver és a PLC összekapcsolása a 3D szimulációval

A Visual Components 4.0 segítségével összekapcsolható a távoli OPC UA szerver, a PLC és a 3D szimuláció. Kövesse a következő lépéseket!

  • Indítsa el a PLC programot egy virtuális számítógépen (Virtual Machine)!
  • Kapcsolja be a Connectivity funkciót a Visual Components-ben és indítsa újra a Visual Components-et!
  • Hozzon létre és konfiguráljon egy OPC UA szervert a Visual Components-ben!
  • Kösse össze ezt a szervert a PLC programot futtató virtuális számítógéppel, a virtuális számítógéphez tartozó IP cím és port number használatával!
  • Hozzon létre egy alaprajzot a 3D világban és használja ezt az alaprajzot a szerver és a szimuláció változóinak feltérképezéséhez!

A fenti folyamatnak köszönhetően a PLC program irányítani tudja a szimulációt azáltal, hogy a szállítószalagon mozgó alkatrészeken végez műveleteket. A szimuláció során, annak viselkedése a változók ki-, bekapcsolásával befolyásolható. Tekintse meg az alábbi videót, melyben lépésről lépésre végigkövetheti a folyamatot!

Többet szeretne megtudni hogyan validálhatja a PLC-ket a Visual Components segítségével? Lépjen kapcsolatba velünk és jusson további információkhoz, valamint egy ingyenes web bemutatóhoz!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top