Ebben az esettanulmányban megmutatjuk, hogy a Pemamek hogyan használja a nagy teljesítményű szoftverét, a PEMA WeldControl-t, a robot hegesztési megoldásaikhoz ajánlott offline programozási és értékesítési eszközként. Valamint miért döntöttek úgy, hogy a szoftvert a Visual Components 3D gyártási szimulációs platformra építik fel.

A Pemamek az automatizált hegesztési és gyártási megoldások egyik globális szállítójának számít. A finnországi székhelyű céget 1970-ben alapították. Jelenleg a finn központban 230 alkalmazott dolgozik, ezen kívül számos értékesítési irodával rendelkezik az USA-ban, Oroszországban, Brazíliában és Lengyelországban. A cég több mint 15.000 automata hegesztési és gyártási megoldást szállított ügyfeleinek, több mint 50 országba.

Az egyedi és a kulcsrakész hardvermegoldások mellett a Pemamek a saját maga által fejlesztett szoftvert, a PEMA WeldControl-t is forgalmazza a PEMA robothegesztési megoldások vezérléséhez és programozásához.

A PEMA WeldControl születése

A PEMA WeldControl megalkotása előtt a Pemamek a saját munkája során is más kereskedelmi szimulációs szoftvereket használt, illetve az ügyfeleknek is másik szoftvert ajánlott a termékeik offline programozásához (OLP). Azonban ahogyan a vetélytársaik is egyre globálisabbá váltak és elkezdtek kulcsrakész hardver / szoftver megoldásokat kínálni, a Pemamek rájött, hogy ezzel fel kell venniük a versenyt, ha nem akarnak hátrányba kerülni.

„Egy nagyon kompetitív piacon vagyunk jelen, és elengedhetetlen, hogy saját OLP eszközünket kínáljuk annak érdekében, hogy versenyképesek maradhassunk.” – mondta Teemu Rusi, a PEMA Robotics csapat vezetője.

A cég úgy döntött, hogy saját OLP szoftvert fejleszt, amelyet PEMA WeldControl-nak neveztek el.

“A WeldControl szoftver eredete a hajógyártásban található” – mondta Teemu. „Egyedülálló megoldást fejlesztettünk ki a hajópanel-elemek hegesztéséhez használható kamera-látás alapú programozáshoz. Szerettük volna, hogy ezek a szolgáltatások a gyártásban is elérhetők legyenek, ezért kifejlesztettük a saját offline programozási szoftverünket, amelynek 3D-s motorjaként a Visual Components szolgál.”

A PEMA számára hamar egyértelművé vált a WeldControl jelentősége, mind értékesítési eszközként, mind az ügyfelek számára kínált OLP megoldásként. A PEMA WeldControl termékcsalád most öt fő termékből áll: WeldControl 100, 200, 300, 500 és 700. A WeldControl 200 a Pemamek hajóépítéshez használt robothegesztő megoldása, a WeldControl 300 pedig a nehézipar számára készült. Mindkettő a VisualComponents platformjára épül.

A platform kiválasztása

A WeldControl felépítéséhez használt platform kiválasztásakor az egyszerű használat volt a Pemamek számára egyik legfontosabb szempont, mind fejlesztés, mind a végfelhasználó szempontjából.

“A Visual Components platform olyan felületet kínál, amellyel lehetőségünk van létrehozni a számunkra szükséges és az ügyfeleink által igényelt funkciókat is.” – mondta Teemu. “Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a végfelhasználóink szükségletei alapján javítsunk a WeldControl funkcióin és használhatóságán és a Visual Components platform biztosítani tudja számukra az ehhez szükséges rugalmasságot.”

Lasse Lahtinen, a PEMA WeldControl termékmenedzsere is egyetért.

“A Visual Components platformon való munka nagyon egyszerű” – mondta Lasse. „A felhasználói felület könnyen érthető és már számos, a céljainknak megfelelő eszköz és funkció elérhető. A nyílt programozási felület és a közös programozási nyelvek támogatása megkönnyíti számunkra az alkalmazások további testreszabását és fejlesztését.”

“A publikus eCatalog alkotóelem könyvtárai, különösen a robotmodelleket illetően, szintén nagyon átfogóak.”

A szimulációs teljesítmény szintén fontos szempont volt a platform kiválasztásában, mivel a WeldControl bizonyos ügyfélalkalmazásai elég bonyolultak lehetnek. „Fontos, – mondta Teemu -, hogy a 64 bites 3D motor stabilnak bizonyult még a nagyon összetett konfigurációkban is.”

“A Visual Components platformon való munka nagyon egyszerű. A felhasználói felület könnyen érthető és már számos, a céljainknak megfelelő eszköz és funkció elérhető. A nyílt programozási felület és a közös programozási nyelvek támogatása megkönnyíti számunkra az alkalmazások további testreszabását és fejlesztését.”

A PEMA WeldControl termékmenedzsere

Szimuláció, amely segíti az új rendszerek eladását miközben javítja az ügyfelek termelékenységét

Noha a Pemamek fő célja a PEMA WeldControl fejlesztésével az volt, hogy felgyorsítsák a robothegesztő megoldások üzembe helyezését és javítsák azok hatékonyságát, gyorsan a legjobb értékesítési eszközévé vált.

„A legnagyobb előrelépés az értékesítés előtti szakaszban történt, ahol a Visual Components kiváló eszközként szolgál az ügyfelek meggyőzésében arról, hogy miként fognak megfelelni a robothegesztő megoldásaink a layoutok tervezésével, a kapacitás becslésével, illetve a gyártási követelmények teljesítésével kapcsolatos igényeiknek.” – mondta Teemu. “A WeldControl offline eszközeit felhasználhatjuk pre-sales anyagok gyártásához is – mint például a vevői munkadarabok szimulációja.”

„A WeldControl és a Visual Components segítségével gyorsan létrehozhatunk bemutató anyagokat, mint például 2D rajzok és a 3D szimulációk. Ezek korábban nagyon időigényes feladatok voltak. Manapság rendszeresen elkészítjük ezeket az anyagokat az első vásárlói találkozó előtt, hiszen ez már egy rendkívül gyors és egyszerű folyamat és mindig jó megjeleníteni velük a tervezett elrendezést vagy néhány meghatározott funkciót.”

A Pemamek ügyfelei számára a szoftver jóformán kötelező eleme a robothegesztő rendszerekbe történő befektetésüknek.

“A WeldControl szoftver kritikus elem az összes általunk kínált robotizált hegesztőrendszerben.” – mondta Lasse. “Az offline programozási és rendszerkezelői eszközt is biztosítja az ügyfél számára.”

„Hajógyáraknak készített robotizált rendszereinket nem kézbesíthetjük nélküle. Más vásárlóink nem mindig érzik szükségesnek a rendszert, mi viszont erősen ajánljuk a termelékenység javítása érdekében.”

Bár a Pemamek nem minden ügyfele érzi szükséges eszköznek az OLP szoftvert a robothegesztési megoldások feltérképezésekor, különösen abban az esetben, ha ez az első rendszerük, azonban a többségük gyorsan felismeri a szoftver hasznosságát, amikor az értékesítés előtti szakaszban bemutatjuk nekik a WeldControl-t.

„A szoftver hatalmas előnye, hogy teljes mértékben optimalizálva van a hardvereinkre, így nem kell semmilyen kompromisszumot kötnünk és a speciális vásárlói igények implementálására is készen állunk, ha szükség van rá.” – mondta Lasse. “Úgy gondolom, hogy az a legfontosabb tényező az értékesítés során, hogy a Pemamek egy teljesen átfogó megoldást kínál.”

Szintén pre-sales fázisban ismerik fel a Pemamek ügyfelei azt is, hogy a WeldControl milyen egyszerűen használható.

“Sok ügyfelünknél tapasztalható, hogy hegesztőik és szerelőik már egy rövid alapképzés elvégzése után képesek a robotok programozására.” – mondta Lasse. “Ez pedig a beruházás gyors megtérüléséhez vezet, hiszen a robot közvetlenül a szállítás után meg tudja kezdeni a gyártást.”

„A szoftver rendkívül vizuális és egyértértelmű, így bárki számára könnyen elsajátítható, bármilyen háttérrel is rendelkezik.”

Tervek a jövőre

Míg a Pemamek és a Visual Components partnerkapcsolata több éves múlttal rendelkezik, az utazás csak most kezdődik és mindkét társaság nagyon izgatott azzal kapcsolatban, hogy mi vár rájuk. A partnerség sikerének kulcsát a Pemamek és a Visual Components termékfejlesztő csapatainak zökkenőmentes együttműködése jelenti.

“A VisualComponents-cel való együttműködésről nagyon pozitív tapasztalataink vannak” – mondta Teemu. “Folyamatosan reagálnak az igényeinkre és sok embert ismerünk a vállalaton belül.”

“A Pemamek és a Visual Components közötti együttműködés zavartalan és egyszerű, valamint a kommunikáció is nyitott” – tette hozzá Lasse.

A jövőt illetően a Pemamek a PEMA WeldControl-t a termékportfóliója lényeges részének tekinti, és tervezi a WeldControl termékcsalád továbbfejlesztését.

„A WeldControl-t tovább kell fejleszteni” – mondta Lasse. „Van egy ütemtervünk az elkövetkező évekre, és továbbra is a Visual Components-re fogunk támaszkodni a platform képességeinek és funkcióinak javításában, valamint a szoftver fejlesztésében. Biztos vagyok benne, hogy a Visual Components-cel való kapcsolatunk hosszú ideig fennmarad.”

Teemu is egyetért. „A Visual Components kiváló eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy felhasználóbarát és gyors eszközöket hozzunk létre ügyfeleink igényeinek kielégítésére. Nagyon várjuk, hogy az elkövetkező években is folytathassuk a partnerkapcsolatunkat.”

„A Visual Components kiváló eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy felhasználóbarát és gyors eszközöket hozzunk létre ügyfeleink igényeinek kielégítésére. Nagyon várjuk, hogy az elkövetkező években is folytathassuk a partnerkapcsolatunkat.”
A PEMA Robotics csoportvezetője

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top