A Magyar Közút azért dolgozik, hogy biztosítsa a forgalom szabad áramlását egész Magyarországon. A cég tevékenysége fontos hatást gyakorol minden hazai közlekedőre az olyan kulcsfontosságú karbantartó munkák elvégzésével, mint a burkolati javítások, az útmenti fák metszése, a sérült közlekedési táblák cseréje vagy az útburkolati jelek újrafestése. A cég számára fontos tehát a problémák gyors jelzésének és a karbantartó csapatokat koordináló központ hatékonyságának fokozása. Ezért vették igénybe a hazai Microsoft-partner S&T Consulting segítségét, és váltottak a Microsoft Azure platformra, amely különösen biztonságos, skálázható és költséghatékony megoldás.

A budapesti központú Magyar Közút felelős az összes magyarországi útvonal működtetéséért és karbantartásáért. A cég évente mintegy 600 ezer feladatot hajt végre és 93 helyi karbantartási központja van szerte az országban. A működéshez szükséges információk lehető leggyorsabb begyűjtése komoly kihívást jelent.

“Az útjavításban kulcsfontosságú az időtényező, az alkalmazottainknak rendkívül gyorsan választ kell kapniuk a bejelentéseikre. Korábban a terepen használt rendszerünkben órákba tellett a jelentések lefuttatása, és ez már túl sok időnek bizonyul ahhoz, hogy érdemben használni tudjuk azokat.” – magyarázta Tóbiás Judit, a Magyar Közút nemzetközi kapcsolati koordinátora. “Gyorsan fel kellett fejlesztenünk a rendszert. Egy rugalmas és egyben megbízható infrastruktúrára volt szükségünk.”

Út a hatékonyabb működés felé

Annak érdekében, hogy az utakon dolgozó kollégák gyorsan tudjanak információkhoz jutni, a Magyar Közút számára a felhőtechnológia volt a megfelelő irány, és ehhez a Microsoftot választották partnerüknek.

“Az Azure SAP HANA megoldását választottuk, mert ez egy megalapozott, integrált infrastruktúra, 99,99 százalékos garantált elérhetőségi rátával és gyorsan használatba vehető szolgáltatásokkal” – közölte Mezőhegyi Ferenc, a Magyar Közút IT fejlesztési osztályvezetője. “A Microsoft és implementációs partnerünk, az S&T mérnökei az első pillanattól rendelkezésünkre álltak.Másfél hónap alatt lezártuk a migrációt, feleannyi idő alatt, mint amennyivel számoltunk.” – mondta el Mezőhegyi. A Magyar Közút most jóval alkalmasabb a további rendszerfejlesztésekre, mint eddig bármikor, és ez kritikus előny a magyar úthálózat karbantartásában. “Az Azure infrastruktúra és a mögötte lévő technológia mindig korszerű a funkciók és a biztonság terén is. Csökkenteni tudtuk a működési feladatok számát és már nem kell bajlódnunk egy geo-redundáns, helyszíni adatátviteli rendszer működtetésével, illetve az ezzel járó költségekkel.” – foglalta össze. Mivel sikeresen zárult az Azure bevezetése, ezért a cég most már további helyszíni eszközök felhőbe migrálását tervezi. Ezzel reményeik szerint további tevékenységeik válhatnak skálázhatóbbakká, gyorsabbakká és megbízhatóbbakká. “Alig várjuk, hogy felfedezhessük az Azure további lehetőségeit és funkcióit” – összegezte Mezőhegyi.

“Az Azure SAP HANA megoldását választottuk, mert ez egy megalapozott, integrált infrastruktúra, 99,99 százalékos garantált elérhetőségi rátával és gyorsan használatba vehető szolgáltatásokkal.”
– Ferenc Mezőhegyi,
IT fejlesztési osztályvezetője, Magyar Közút

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top