A Formlabs rájött, hogy a kulcs a jobb termékekhez egész egyszerűen a jobb szoftver használata

A Formlabs a világ vezető autóipari, fogyasztói termék- és elektronikai vállalatainak gyárt a gyártáshoz és a gyors prototípusgyártáshoz 3D nyomtatókat és poszt processzor rendszereket. Bebizonyosodott, hogy egyetlen szoftvermódosítással heteket, sőt hónapokat lehet lefaragni a fejlesztési határidőkből az utómunkálatok minimalizálásával, a valós idejű együttműködés és a tervezési innovációra fókuszálással, továbbá azzal, hogy az új alkalmazottak már az első munkanapjukon számítógépes tervezési (CAD) fájlokat szerkesztenek – mindezt anélkül, hogy további IT-költségek merülnének fel.

Az egyetlen változás az Onshape és a szolgáltatásért felelős AWS

A Formlabs számára ezt a döntő változást az Amazon Web Services (AWS) rendszeren futó Onshape CAD- és adatkezelési platform hozta meg. Az Onshape megoldása egy egyedi felhőalapú adatbázist és architektúrát használ, amelyet az AWS szerverein futtatnak és nem tartalmaz fájlokat. Bárhonnan hozzáférhető, kiküszöböli a hardverigényes konfigurációk beszerzését az új alkalmazottak számára, valamint a helyi szerverek karbantartási és frissítési igényeit. Mivel az Onshape natív felhő architektúrát használ képes háromhetente frissítéseket küldeni, így az új funkciókat gyorsabban és megbízhatóbban juttatja el a felhasználóinak.

Mivel a szoftvermegoldás minden tervmódosítást nyomon követ, a csapattagok azonnal visszatérhetnek a korábbi tervekhez, ha úgy kívánják. A több tervezési projektet felügyelő vezetők naprakész státuszjelentéseket kaphatnak anélkül, hogy a beütemezett tervezési felülvizsgálatokat kellene tartaniuk.

Ez a valós idejű, bárhonnan elérhető együttműködési lehetőség részben a szélesebb körű adatmegosztással járó potenciális kockázatokat kezelő, nagymértékben elérhető, rendkívül biztonságos AWS-szolgáltatásoknak köszönhető. Az AWS szerver biztonsági faktorai közé tartoznak az AWS biztonságos adatközpontjai, a nagysebességű hálózatok, valamint további többszintű szolgáltatások: virtuális magánfelhők, licenckezelési szolgáltatás és a titkosítás. A Formlabs anélkül részesül a felsorolt biztonságtechnikai, adat- és szellemi tulajdonvédelmi lehetőségekből, hogy bármilyen extra szolgáltatásra, vagy hardverre beruházott volna, hiszen ez a szolgáltatott szoftver része.

Az Onshape-ben modellezett Formlabs nyomtató

Valós idejű együttműködés bárhonnan

“Az Onshape és az AWS segítségével egyszerűen másképp dolgozunk, mint korábban” – mondta Adam Lebovitz az amerikai, európai és ázsiai irodákkal rendelkező Formlabs gépészmérnöke. “A tervezők és a fejlesztők bárhonnan megnézhetik egymás munkáját, valamint láthatják a terven végzett változtatásokat. Ezeket a változtatásokat valós időben vizsgálhatják meg és gyorsan tudnak visszajelzést adni. Ez rövidebb és gyakoribb felülvizsgálati ciklusokat eredményez.”

Nemrégiben, amikor Lebovitz a Formlabs egyik külső gyártójához utazott Európába, menet közben szerkesztette a CAD-fájlokat, és anélkül osztotta meg az adatokat a gyártóval, hogy a vállalat hálózatához kellett volna kapcsolódnia, a bostoni tervezők pedig valós időben figyelték a változásokat. Ha egy kolléga látni szeretné egy aktuális projekt legfrissebb fejleményeit, Lebovitz egyszerűen elküld neki egy linket.

Lebovitz és kollégái az Onshape megbízhatósága miatt most már magabiztosabbak a munkájukkal kapcsolatban. “Gyorsabban észrevesszük és kijavítjuk a CAD-hibákat, ami csökkenti a stresszt és növeli az önbizalmunkat” – mondta el Lebovitz. “Nagymértékben csökkentettük a gondokat és költségeket, melyek akkor fordulnak elő, amikor egy alkatrész elavult CAD fájlok alapján kerül legyártásra. Saját magamon is észreveszem, hogy sokkal kevesebb újrarendelést és utómunkát végzek.”

A hagyományos CAD rendszer kihívásainak kiküszöbölése

Mielőtt az Onshape és az AWS felé fordult volna, a Formlabs kezdetben a megszokott asztali architektúrára épülő, telepített CAD rendszert használt és olyan problémákkal találkozott, amelyek szintén túlságosan gyakoriak. Ha egy tervező módosította egy fájl specifikációit, a többi tervező nem láthatta azokat, amíg a fájl vissza nem került a rendszerbe, ez pedig késleltette a tervezési ciklusokat és gátolta az együttműködést. A CAD-fájlok eltérési hibáinak megtalálása és kijavítása gyakran hetente több órát vett el Lebovitz idejéből.

A szoftvermegoldás IT-költségei magasak voltak, és a Formlabs folyamatos növekedésével egyre magasabbá váltak, mivel a vállalat kezelte és frissítette a szervereket. Ezen túlmenően biztosította a termelési adatok, illetve a biztonsági mentések integritását, valamint az új alkalmazottak felvételekor konfigurálta az asztali számítógépeket. A rendszerfrissítéseket az együttműködés megkönnyítése érdekében mindenki gépén egyszerre hajtották végre, így néhány frissítést elhalasztottak vagy kihagytak, mert végrehajtásuk lassította volna a termékfejlesztési ciklusokat. Amikor pedig a szerverek leálltak, a tervezők és más érintett kollégák nem tudtak hozzáférni az adataikhoz.

“A szerverek szeszélyére voltunk utalva” – mondja Lebovitz. “Az Onshape és az AWS esetében ez nem így van.”

Éppen ellenkezőleg. “Megnyugtató a tudat, hogy az Onshape az AWS-en fut” – mondja Lebovitz. “Az AWS mindig is megbízható volt számunkra. Ez nagyfokú bizalmat ad a számunkra valóban kritikus fontosságú megoldás iránt.”

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top