2017. szeptember 11-12 –én rendezték meg immár 20. alkalommal az SAP éves technológiai fórumát. Ezen az S&T SAP üzletág egy SAP Cloud Platform felhőben megvalósított letár alkalmazással jelent meg. Az alkalmazás egy, a nézőtéren manőverező drón által leolvasott leltár számbavételi adatokat fogadott és jelenített meg listás és 3D-s nézeten.

Az bemutatott alkalmazás fejlesztése során az én feladatom volt, hogy az adatbázisban tárolt leltári adatokat 3D-s felületen jelenítsem meg. Évekkel korábban, még ABAP fejlesztői korszakom előtt foglalkoztam 3D modellezéssel, így ez a része a feladatnak jóleső nosztalgiával töltött el. A nehézséget az jelentette, hogy olyan 3D motort kellett találni, amely kellően jó teljesítménnyel tudja élvezetesen megjeleníteni a raktári modellt, valamint támogatja a felhasználói élményt fokozó a látványelemeket – pl. a fellelt elemek körüli „glow” effektet. Mindezt persze web böngészős környezetben teszi. Pár évvel ezelőtt még nehéz, ha nem megoldhatatlan feladat lett volna ez natív – böngészős – környezetben.

Szerencsére a HTML5 szabvány megjelenésével a böngészőkben is számos újítást vezettek be, így a WebGL támogatást is.
A választásom a BabylonJS keretrendszerre esett, mivel ennek a dokumentációja volt a legérthetőbb, és a demó alkalmazásai alapján a legkönnyebben tanulható – persze ez ne tévesszen meg senkit, nem primitív eszközről van szó, egyszerűen egy logikusan felépített könnyen értelmezhető keretrendszer, rengeteg, beszédes példaprogrammal és „homokozó” felülettel.

Utólag jó választásnak bizonyult, legalábbis a SAP Fórum visszajelzései és az elektronikus sajtóban megjelent visszhangok alapján
( http://bitport.hu/sap-forum-igy-mukodik-a-digitalizacio-magja )

Ez a fejlesztés rávilágított további új lehetőségekre:

A 3D vizualizációs technológia beköltöztethető az SAP felhőbe (SAP Cloud Platform). Így az ott már jelenlévő számítási háttér kapacitással, lekérdezési teljesítménnyel, adattárolási képességgel, matematikai apparátussal kiegészítve hatékonyan támogathatók olyan IoT folyamatok, amelyekben emberi közreműködés is szükséges, így téve hatékonyabbá és/vagy biztonságosabbá az emberi munkavégzést.

És végezetül egy videó, ami azon túl, hogy látványos, de tovább gondolva megmutatja, hogy az AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság) már nem puszta fikció, hanem működő technológia – és nem csupán a videóban látott ”almás” Wingnut AR , hanem az általunk használt, BabylonJS is támogatja.

És a látottaktól elvonatkoztatva támogathatja akár a gyártási, karbantartási, logisztikai folyamatokat is, mindezt felhőből, platform függetlenül akár egy mobiltelefonon, vagy tablet-en– az alkalmazott javascript technológiának köszönhetően.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet az S&T szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top