Blog

3D-s nyomtatóval készült autó Creo tervek alapján

A Phoenix-ben működő Local Motors nevű cég elkészítette Strati nevű, teljesen működöképes nyomtatott autójának prototípusát és 2014 szeptemberében az első teszt vezetések is megtörténtek. Most újabb nagy állomásához ért a projekt. A Kevin Lo által megtervezett autó sorozatgyártásba és a következő évben piacra kerül.

A Local Motors-nál eltökéltek vagyunk a gyártás forradalmasításában” – mondta az alapító és ügyvezető John B. Rogers, Jr.  „Az autógyártók több mint 100 éve hasonló módon készítik az autókat. Nekünk most egy olyan technológiánk van, amivel gyorsabbá tesszük a gyártási folyamatot az online és az offline világ direkt gyártáson keresztül való összekötésével. Ez a folyamat jobb és biztonságosabb termékeket eredményez.

Lo a Creóval feküdt és kelt, az éjszakáit és hétvégéit is a tervezésre áldozta, mivel összesen 3 hetet kapott az autó „lelkének” megalkotására. „Az alapötlet az volt, hogy egy olyan karbonszálas központi egységet építsünk, ami magában foglalja az akkumulátorokat, a motort, az alvázat, a kerekeket és a végén olyan karosszériát helyezhetünk rá, amilyent csak akarunk. Ezzel a dizájn megoldással bármelyik alkatrész könnyedén eltávolítható és helyettesíthető egy másik, 3D nyomtatott elemmel.”

A Creo segítségével a 3D nyomtatás specialitásai is figyelembe vehetők és a termék variációk sokasága készíthető el egyszerűen.

A Creo új eszközeivel könnyedén készíthetők „3D-s nyomató-barát” tervek és kezelhetők az autó különböző változatai

Nyírő Ferenc Nyírő Ferenc • 1989-ben végzett a BME Közlekedésmérnöki Karán okleveles gépészmérnökként. 3 éves ipari mérnöki gyakorlat után csatlakozott jelenlegi munkahelyéhez. Kulcs szerepet játszott a korszerű 3D-s CAD/CAM technológiák elterjesztésében Magyarországon a Pro/ENGINEER rendszer – a mai nevén Creo – bevezetésével. 2010-ben a vezetésével az S&T Consulting elindította az ország legnagyobb CAD/CAM oktatási programját CreoStart néven.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.