Blog

1000 tonnás alagútfúró szörny – Creo-val tervezve

A Crossrail projekt keretében 42 km hosszú alagút készül egy új földalatti vonalhoz Londonban. Az alagút elkészítéséhez alkalmazott alagútfúró gépet a német Herrenknecht cég készítette. A gép közel 1000 tonnás, átmérője 7,1 m, és teljes hossza 150 méter. A Creo különleges, nagy összeállítás tervezési képességei még az ilyen gigantikus gépek megalkotását is lehetővé teszik.

Ahogy a gép halad a talajban, és kialakítja az üreget, készre gyártott beton szegmenseket szállít előre egy konvejoron, majd hatalmas hidraulikus karok mozgatják azokat a helyükre. Mindegyik szegmens 3000kg tömegű, és nyolc szegmens alkot egy 1,6m hosszúságú gyűrűt. Amint egy gyűrű elkészül, nagynyomású habarccsal rögzítik, majd a gép erre támaszkodva előre tolja magát.

Alagútfúró mércével a gép gyorsan halad, egy műszakban 16 méter hosszúságú alagút készül.

(A PTC és BBC cikke alapján)

Az alagútfúró méreteit talán így lehet a legjobban érzékelni

Az alagútfúró méreteit talán így lehet a legjobban érzékelni

Nyírő Ferenc Nyírő Ferenc • 1989-ben végzett a BME Közlekedésmérnöki Karán okleveles gépészmérnökként. 3 éves ipari mérnöki gyakorlat után csatlakozott jelenlegi munkahelyéhez. Kulcs szerepet játszott a korszerű 3D-s CAD/CAM technológiák elterjesztésében Magyarországon a Pro/ENGINEER rendszer – a mai nevén Creo – bevezetésével. 2010-ben a vezetésével az S&T Consulting elindította az ország legnagyobb CAD/CAM oktatási programját CreoStart néven.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.