A felhő-, vagy cloud szolgáltatás a jövő számítástechnikai megoldása
– hallhattuk már mindannyian számtalanszor, de mi is az a felhő?

Legegyszerűbb úgy meghatározni, mint egy olyan rendszert, amelyben a szolgáltatások (például felhő tárhelyek, számítási kapacitások, szerverek) nem dedikált hardveren üzemelnek, hanem különböző távoli eszközökön elosztva. A privát felhő ezzel összhangban a végfelhasználó saját „on-premise” infrastruktúráján kialakított olyan szolgáltatás orientált működési modell, amely az IT erőforrásokat aggregáltan kezeli, biztosítja a paraméterek dinamikus változtathatóságát, és lehetővé teszi az erőforrások központi menedzsmentje mellet azok elszámolhatóságát is.

Miért jó nekem a felhő?

Privát felhő kilakatásával az IT üzemeltetés számos előnyre tesz szert:

 • Dinamikusan kezelhető központi erőforrások
 • Jelentősen csökkentett telepítési és terítési idők
 • Egyszerű bővítés és magas fokú skálázhatóság
 • Magas rendelkezésre állás és üzleti agilitás
 • Rugalmas menedzsment eszközök
 • Önkiszolgáló portál rendszer és elszámolhatóság

A megfelelően kialakított privát felhő hathatósan támogatja a fejlesztők mindennapi munkáját:

 • Önkiszolgáló portálja segítségével az alkalmazás fejlesztési erőforrások kontrollját a fejlesztők kezébe helyezi
 • A szerverek ott és akkor állnak rendelkezésre, amikor a programozás igényli őket
 • Nem szükséges az IT bevonása, nincs várakozás
 • Workflow támogatás a virtualizált szerverek létrehozásához
 • A fejlesztésre vonatkozó költségek pontos kimutatása, így ezek visszaterhelhetők az adott projektre

A privát felhő megoldások tehát azonnali kézzelfogható előnyöket biztosítanak olyan cégek számára is, ahol az alkalmazás fejlesztés is az üzleti folyamatok szerves részét képezi. A szoftver fejlesztés esetében alapvető problémát szokott jelenteni, hogy az IT-től nehézkesen igényelhető fejlesztési erőforrások meghatározása időigényes és sokszor bonyolult feladat. Gyakran előfordul, hogy az igényelt erőforrás alulméretezett, vagy éppen fordítva: túlméretezett, de mellette szükség lenne infrastruktúra elemekre, vagy infrastruktúra fejlesztésre. A privát felhő mindezekre megoldást jelenthet! Nem túlzás azt állítani, hogy egy jól megalkotott privát felhő szolgáltatás az IT álma. A cloud a virtualizált erőforrások dinamikus felhasználásával együtt tartalmazza az erőforrások használati statisztikáit is, ezáltal pedig elszámolhatóvá teszi az IT infrastruktúrát. Ezzel az informatikai rendszergazda végre eléri, hogy kilépjen abból a dogmatikus gondolatból, amely szerint „az IT csak viszi a pénzt”.

Milyen felhő szolgáltatást ajánl az S&T?

Az S&T Flexpod néven integrált dinamikus adatközponti privát felhő megoldást kínál, ahol a számítási kapacitást Cisco UCS Mini szerverek, a felhő tárhely kapacitást nagy sebességű NetApp tároló rendszer, míg az önkiszolgáló menedzsment portál és szerver virtualizációfeladatait a Microsoft Windows 2012 R2 és Azure Pack termékei látják el.

A NetApp olyan adattárolási  megoldásokat kínál, melyek rendkívül jól skálázhatók, egyszerűsítik a virtualizáció komplexitását, és drasztikusan csökkenthetik az adattárolási költségeket. A NetApp legújabb felhő integrált termékmegoldásairól itt olvashat bővebben.

Cisco Unified Computing System™ (Cisco UCS) egy szerver platform kifejezetten a virtualizált környezetekhez, amely egy rendszerben egységesíti a számítási kapacitást, ahálózat és a tárhely-kapcsolatot, és a virtualizációt. Az UCS Mini azon – elsősorban kis- és középvállalati – igényeket hivatott kiszolgálni, amelyek nem igényelnek 16-nál több szervert. A Cisco UCS Mini-ről  itt olvashat bővebben.

A felhő- és adatközponti menedzsment megoldást kínáló Microsoft System Center 2012 R2 egy rugalmas, költséghatékony privát felhő infrastruktúra önkiszolgáló modellje, amely lehetővé teszi a Microsoft Azure technológiák a privát felhőben történő alkalmazását.

Milyen költségekkel jár a privát felhő?

Mint minden integrált megoldás, az ajánlott felhő szolgáltatás kialakítása is nagyban függ az ügyfél elvárásaitól, például az erőforrások paramétereitől. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy egy 60-70 virtuális szerver futtatására szolgáló rendszer akár már néhány tízezer eurós költségtől elérhető.

Ügyfeleink mondták a cloudról 

” A fejlesztési folyamatainkat jelentősen felgyorsította a privát felhőnk kiépítése. Nagyon gyorsan ki tudunk próbálni új ötleteket, a tesztelések átfutási ideje harmadára csökkent. “
– Lógó Zoltán, LogMeIn

„ Privát felhőnk jelentős terhet vett le az IT üzemeltetés válláról és növelte a fejlesztői rendszerek feletti kontrollt.”
– Lógó Zoltán, LogMeIn

Hol tart az Ön vállalata?

Kérdőívünk kitöltésével néhány perc alatt megtudhatja, hogy milyen szinten áll az Ön vállalata a privát felhő kiépítésében, és hogy mit javasolnak szakértőink.

Loading

Kipróbálná felhő szolgáltatásunkat?

A punding próbája az evés? Állunk elébe! Vegye fel a kapcsolatot IT szakértőnkkel, és személyes konzultáció, valamint előminősítésután kipróbálhatja Flexpod alapú privát felhő infrastruktúránkat! Tovább szeretne lépni? Ha elégedett, abban is segítünk Önnek, hogy a kipróbálásra felajánlott környezetet Microsoft Azure-ral kiegészítve valós, működő hibrid IT-t alakítson ki cégénél.

Scroll to Top
X