A privát felhő

A felhő-, vagy cloud szolgáltatás a jövő számítástechnikai megoldása – hallhattuk már mindannyian számtalanszor, de mi is az a felhő?

Legegyszerűbb úgy meghatározni, mint egy olyan rendszert, amelyben a szolgáltatások (például felhő tárhelyek, számítási kapacitások, szerverek) nem dedikált hardveren üzemelnek, hanem különböző távoli eszközökön elosztva. A privát felhő ezzel összhangban a végfelhasználó saját „on-premise” infrastruktúráján kialakított olyan szolgáltatás orientált működési modell, amely az IT erőforrásokat aggregáltan kezeli, biztosítja a paraméterek dinamikus változtathatóságát, és lehetővé teszi az erőforrások központi menedzsmentje mellet azok elszámolhatóságát is.

Miért jó nekem a felhő?

Privát felhő kilakatásával az IT üzemeltetés számos előnyre tesz szert:

 • Dinamikusan kezelhető központi erőforrások
 • Jelentősen csökkentett telepítési és terítési idők
 • Egyszerű bővítés és magas fokú skálázhatóság
 • Magas rendelkezésre állás és üzleti agilitás
 • Rugalmas menedzsment eszközök
 • Önkiszolgáló portál rendszer és elszámolhatóság

A megfelelően kialakított privát felhő hathatósan támogatja a fejlesztők mindennapi munkáját:

 • Önkiszolgáló portálja segítségével az alkalmazás fejlesztési erőforrások kontrollját a fejlesztők kezébe helyezi
 • A szerverek ott és akkor állnak rendelkezésre, amikor a programozás igényli őket
 • Nem szükséges az IT bevonása, nincs várakozás
 • Workflow támogatás a virtualizált szerverek létrehozásához
 • A fejlesztésre vonatkozó költségek pontos kimutatása, így ezek visszaterhelhetők az adott projektre

A privát felhő megoldások tehát azonnali kézzelfogható előnyöket biztosítanak olyan cégek számára is, ahol az alkalmazás fejlesztés is az üzleti folyamatok szerves részét képezi. A szoftver fejlesztés esetében alapvető problémát szokott jelenteni, hogy az IT-től nehézkesen igényelhető fejlesztési erőforrások meghatározása időigényes és sokszor bonyolult feladat. Gyakran előfordul, hogy az igényelt erőforrás alulméretezett, vagy éppen fordítva: túlméretezett, de mellette szükség lenne infrastruktúra elemekre, vagy infrastruktúra fejlesztésre. A privát felhő mindezekre megoldást jelenthet! Nem túlzás azt állítani, hogy egy jól megalkotott privát felhő szolgáltatás az IT álma. A cloud a virtualizált erőforrások dinamikus felhasználásával együtt tartalmazza az erőforrások használati statisztikáit is, ezáltal pedig elszámolhatóvá teszi az IT infrastruktúrát. Ezzel az informatikai rendszergazda végre eléri, hogy kilépjen abból a dogmatikus gondolatból, amely szerint „az IT csak viszi a pénzt”.

Milyen felhő szolgáltatást ajánl az S&T?

Az S&T Flexpod néven integrált dinamikus adatközponti privát felhő megoldást kínál, ahol a számítási kapacitást Cisco UCS Mini szerverek, a felhő tárhely kapacitást nagy sebességű NetApp tároló rendszer, míg az önkiszolgáló menedzsment portál és szerver virtualizációfeladatait a Microsoft Windows 2012 R2 és Azure Pack termékei látják el.

A NetApp olyan adattárolási  megoldásokat kínál, melyek rendkívül jól skálázhatók, egyszerűsítik a virtualizáció komplexitását, és drasztikusan csökkenthetik az adattárolási költségeket. A NetApp legújabb felhő integrált termékmegoldásairól itt olvashat bővebben.

Cisco Unified Computing System™ (Cisco UCS) egy szerver platform kifejezetten a virtualizált környezetekhez, amely egy rendszerben egységesíti a számítási kapacitást, ahálózat és a tárhely-kapcsolatot, és a virtualizációt. Az UCS Mini azon – elsősorban kis- és középvállalati – igényeket hivatott kiszolgálni, amelyek nem igényelnek 16-nál több szervert. A Cisco UCS Mini-ről  itt olvashat bővebben.

A felhő- és adatközponti menedzsment megoldást kínáló Microsoft System Center 2012 R2 egy rugalmas, költséghatékony privát felhő infrastruktúra önkiszolgáló modellje, amely lehetővé teszi a Microsoft Azure technológiák a privát felhőben történő alkalmazását.

Milyen költségekkel jár a privát felhő?

Mint minden integrált megoldás, az ajánlott felhő szolgáltatás kialakítása is nagyban függ az ügyfél elvárásaitól, például az erőforrások paramétereitől. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy egy 60-70 virtuális szerver futtatására szolgáló rendszer akár már néhány tízezer eurós költségtől elérhető.

Ügyfeleink mondták a cloudról 

” A fejlesztési folyamatainkat jelentősen felgyorsította a privát felhőnk kiépítése. Nagyon gyorsan ki tudunk próbálni új ötleteket, a tesztelések átfutási ideje harmadára csökkent. “

– Lógó Zoltán, LogMeIn

„ Privát felhőnk jelentős terhet vett le az IT üzemeltetés válláról és növelte a fejlesztői rendszerek feletti kontrollt.”

– Lógó Zoltán, LogMeIn

Hol tart az Ön vállalata?

Kérdőívünk kitöltésével néhány perc alatt megtudhatja,
hogy milyen szinten áll az Ön vállalata a privát felhő kiépítésében, és hogy mit javasolnak szakértőink.

Loading

*Adatok kezelése:

A regisztráció során megadott személyes adatait rögzítjük. A gyűjtött adatok védelmét a hatályos jogszabályi és etikai előírásoknak megfelelően biztosítjuk. A kérdőívben megadott személyes adatokat harmadik személynek nem adjuk ki. Tájékoztatjuk, hogy a kérdőív által rendelkezésünkre bocsátott adatok kizárólag az adatgyűjtés céljával megegyező módon kerülnek felhasználásra. Az Adatvédelmi törvény értelmében személyes adatait az S&T Magyarország (S&T Consulting Hungary Kft. és S&T Services Kft.) a megrendelés teljesítéséhez, ajánlati listák összeállítására, meghívók eljuttatásához, akció- és reklámkampányok szervezéséhez, valamint saját hírlevél küldésére használja fel. Felhívjuk figyelmét arra, hogy a kérdőív kitöltője a kérdőív kitöltésével, és hozzánk történő eljuttatásával elfogadja az adatkezelési nyilatkozatban foglaltakat, nyilatkozik arról, hogy cselekvőképessége nem korlátozott és nagykorú állampolgár. Felhívjuk továbbá figyelmét arra, hogy adatai megadásával Önre nézve kötelezőnek ismeri el az Adatkezelési Szabályzatot, kifejezett és egyértelmű hozzájárulását adja a hírlevelek fogadásához. Személyes adatait mindaddig felhasználjuk, amíg nem kéri azok nyilvántartásunkból történő törlését. Amennyiben nem járul hozzá adatai kezeléséhez, adatait a karácsonyi színházi eseményre történi egyszeri belépésre használjuk fel.

Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-98288/2016.

Kipróbálná felhő szolgáltatásunkat?

A punding próbája az evés? Állunk elébe! Vegye fel a kapcsolatot IT szakértőnkkel, és személyes konzultáció, valamint előminősítésután kipróbálhatja Flexpod alapú privát felhő infrastruktúránkat! Tovább szeretne lépni? Ha elégedett, abban is segítünk Önnek, hogy a kipróbálásra felajánlott környezetet Microsoft Azure-ral kiegészítve valós, működő hibrid IT-t alakítson ki cégénél.